onsdag den 19. januar 2011

Værdifulde topchefer

I forrige uge sagde forsikringsselskabet Trygs chef Stine Bosse sit job op. Hun ville have mere tid, og så var det belejligt, at hun kunne tage 13,5 mio. kr. med sig i fratrædelsesgodtgørelse.
13,5 mio. kr. for at sige op. Det er en buschaufførs livsløn. Det er mere end de samlede årlige lønudbetalinger i Tankegang. Kan én person virkelig være det værd - for ingenting at lave?
Jeg kender hende ikke, så jeg kan ikke vurdere det. Men jeg er godt tilfreds med, at jeg hverken er aktionær eller kunde i Tryg.
I sidste uge meldte Apples chef Steve Jobs sig syg. Det er tredje gang, og Apple forklarede, at chefen var væk på ubestemt tid.
Selskabets aktier faldt omgående i værdi - et par milliarder røg der af kursen. Det rettede sig siden op, fordi Apple et par dage efter kunne præsentere et nærmest surrealistisk godt regnskab. Alene salget af iPhone var steget med 86 procent på et år.
Det er umuligt at sige, hvordan aktiekursen havde været uden sygemeldingen eller uden det fantastiske regnskab. Men det er nogenlunde sikkert, at det vil koste Apples ejere adskillige milliarder kroner, hvis Steve Jobs må opgive at vende tilbage topposten i det firma, han grundlagde i 1977.
Årsagen er enkel. Det er simpelthen Steve Jobs, der har drevet Apple frem til dets enestående position.
Han opfandt den revolutionerende Macintosh computer, som reddede Apples økonomi fra 1984 og årene frem. Efter en strid med firmaets administrerende direktør blev Steve Jobs fyret og var ude af Apple i 12 år. Da han vendte tilbage, var firmaet i krise, og der var ikke kommet afgørende nye produkter til.
Med Jobs i spidsen udvikede Apple iPod, iPhone og iPad, som har sat helt nye standarder og har gjort Apple til et guldæg uden lige og mage.
Jobs tegner simpelthen Apple. Hans personlighed er med til at sælge millioner af apparater. Når han indkalder til en præsentation flyder pressen og it-verdenen over med spekulationer i dagene op til arrangementet. Da iPad blev lanceret, var det en verdensbegivenhed, som sikrede Apple medieomtale for mange milliarder dollars.
I centrum for det hysteri står Steve Jobs. Computer- og finansfolk i hele verden spørger sig selv: Kan Apple udvikle de næste revolutionerende produkter uden Jobs? Kan Apple bevare sin gennemslags- og salgskraft uden den karismatiske leder? Ingen kan med sikkerhed svare ja til de to spørgsmål.
Set i det lys bliver Stine Bosses 13,5 mio. kr. håndører. Steve Jobs er formentlig 13,5 mio. kr. værd om dagen for Apple.
Han hæver for resten en årsløn på 1 dollar.

Ingen kommentarer: