Henning Dyremose er blevet formand for en syltekrukke af et udvalg, som skal komme med forslag til fordeling af licensmidler og mediestøtte.
Det er et helt unødvendigt udvalg. Der er kommet en fin redegørelse for over et år siden, og i den er der endda to modeller, som politikerne kan forhandle ud fra. Partiernes medieordførere er kompetente folk, som kender området til bunds, så de behøver ikke flere tykke rapporter for at tage stilling. De skal BARE igennem en lang og meget besværlig forhandling. Uden for står en masse meget stærke økonomiske og politiske kræfter, og uanset hvilken løsning, politikerne lægger sig fast på, vil den møde massiv kritik.
Nå, men Dyremose er jo så blevet formand, og han opfordrer alle interesserede i at tage del i debatten. Det gør jeg hermed.
Min holdning er, at flest mulig penge skal gå til journalistik.
I dag er dagbladene fritaget for moms. Det sikrer en høj produktion af journalistik. Dagbladene er nemlig den vigtigste fødekæde til nyheder i Danmark.
Men jeg mener, konstruktionen er helt forkert. Staten skal ikke støtte dagblade - eller radiostationer, eller internetmedier eller tv-kanaler. Støtten skal gå til journalistik. Distributionsformen er ikke væsentlig, for de gode nyheder skal nok nå ud til os medieforbrugere.
Hvordan det så skal gøres, må teknikerne finde ud af. Professor Anker Brink Lund, som stod bag den fine rapport om mediestøtten, er kommet med et par forslag. Dem kan politikerne trygt arbejde videre med.
En stor omlægning kan betyde, at et eller flere store mediehuse får problemer og måske må lukke. Ja, det er sørgeligt. Men det er ikke mediehusene, der skal overleve. Det er journalistikken.
Hvorfor skal medierne overhovedet have støtte? Af den ene grund, at der ikke er ret mange, der taler dansk og interesserer sig for danske forhold. Markedet er simpelthen så lille, at det er svært at få økonomien til at hænge sammen for dem, der producerer journalistik.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar