mandag den 30. juni 2008

1 skuespiller og 100 amatører

I weekenden var der Tordenskioldsdage i Frederikshavn - et storslået arrangement, som på tre dage samlede over 30.000 deltagere.
Tre aftener i træk opførte arrangørerne et stort anlagt spil på kajen med skibet havnebassinet og skibet Eye of the Wind som aktive elementer. Tidligere år har enorme kanonbrag været spillets højdepunkt, og det har været svært at tage ordet teater i sin mund.
I år havde folkene bag Tordenskioldsdagene engageret skuespilleren Peter Mygind som instruktør og ikke mindst som hovedrolleindehover. Han spillede ikke Tordenskiold men den danske konge i 1717, og det gjorde han fremragende.
Med Peter Mygind i topform kan enhver amatørtilskuer se forskellen på professionelt arbejde og dygtige fritidsskuespillere. Mygind stjal simpelthen billedet og var i en klasse for sig selv. Han fyldte hele scenen, når han var på - med sin stemme, sine bevægelser, sin udstråling og energi.
Det er dejligt at opleve, for oplevelsens egen skyld, men også fordi det endnu engang fortæller, at godt håndværk gør en forskel. Når Peter Mygind er så meget bedre end sine medspillere, er det fordi han er prof. Han har uddannelsen og har fordybet sig i sit fag gennem mange år. Derfor kan han levere varen.
Det samme gælder en tømrer, en tandlæge, en designer eller en hvilken som helst anden håndværker. I nogle fag er det mere tydeligt end i andre. Enhver kan tage et skarpt billede med et digitalt kamera. Mange kan tage gode billeder, men de fotos, vi kan huske mange år efter, er taget af en professionel fotograf.

Ingen kommentarer: