lørdag den 14. juni 2008

Mere stat, mindre EU

Hvor mange ører skal EUs topledere have, før de kan høre, hvad Europas befolkning siger? Budskabet, som irerne gentog forleden er helt klart: Mindre EU og mere nationalstat.
Magtbalancen mellem det nationale parlament og EU tipper med den nye traktat, så EU bestemmer mere over Irland end Irland bestemmer i EU. Skift Irland ud med Danmark eller et hvilket som helst andet EU-land.
Statslederne i Europa må gerne være chokerede og skuffede, men de skal ikke komme ud med de sædvanlige svar: At irerne i virkeligheden har stemt om noget andet, at de har ladet følelelserne råde, og at vi derfor hellere må lave det samme på en ny måde, så det glider ned.
Irerne er ikke dumme. Det var franskmændene og hollænderne heller ikke, da de stemte nej til førsteudgaven. De er simpelthen modstandere af traktaten, fordi EU kommer til at bestemme for meget over det enkelte land.
Vi vil gerne samarbejde med andre europæiske lande, og frihandel i Europa - og resten af verden - er en genial i dé. Men vi vil ikke have et parlament og en række ministerråd, der bestemmer over hele Europa. Europa er ikke som USA og bliver det heller ikke de næste mange år. Grækenland, Irland og Danmark er tre vidt forskellige lande, og vi deler ikke hinandens værdier. Derfor skal der være græsk lovgivning i Grækenland, som passer til kulturen, traditionerne og de grundlæggende græske værdier. Der skal hverken Danmark eller EU bestemme.
Så længe EUs ledere ikke vil lytte til befolkningen - så længe vil de få problemer med opbakningen og med irriterende folkeafstemninger.
Så vidt jeg har forstået, går EU ind for demokrati. Derfor er der håb forude. På et eller andet tidspunkt må flertallets holdning trænge igennem hos vores ledere. Når det sker, får vi konstruktivt europæisk samarbejde i stedet for en kunstig overstat.

Ingen kommentarer: