tirsdag den 17. januar 2012

Enkle regler i Wordfeud - får vi aldrig

Kriblekryds hed det, da jeg var barn. Så fulgte navnet Scrabble, og her i den digitale tidsalder er det blevet til Wordfeud.
Men grundlæggende er spillet det samme. Man trækker nogle bogstaver og skal bygge ord med dem på en plade. Der er nogle felter med dobbelt point og tredobbelt point for bogstaver og ord. Wordfeud er blevet en sand landeplage på få uger - og det er da også et skønt spil.
Derfor var det næsten breaking news, da det i aftes kom frem, at Wordfeuds meget snart får Retskrivningsordbogen ind. Dermed kommer der mere styr på reglerne, for vi spillere har tit undret os: Hvorfor anerkender den ikke det ord?
Hvis du tror, at der nu kommer fuldstændig klarhed over reglerne, tager du fejl. Det har alle dage været en væsentlig del af spillet at diskutere reglerne, og de diskussioner stopper aldrig. Her får du nogle af klassikerne.
- Navne. Anerkender vi personnavne og/eller stednavne? Hvad med firmanavne? Metro er det et navneord? Nej, vel. Det er et togkoncept i København. Men hvad med ordet metroen?
- Ejefald. Tillader vi s på alle navneord? Det lyder nemt at svare ja til, men der er en del ord, hvor det umiddelbart lyder kunstigt, selv om det grammatisk set er korrekt. En pc er et anerkendt ord - hvad med pcs? Det ser sygt ud, men læs denne sætning: Min pcs tastatur er gået i stykker.
- Bøjninger. Anerkender vi alle bøjninger af udsagnsord? Ja, da. Det gælder også bydeform af ord, der ser besynderlige ud. Hvad mener du om eb og faml? Min stavekontrol giver en rød streg, men ordet indgår helt naturligt i sætningen "Faml ikke på min kone". Men der er mere. Rigtige mange udsagnsord kan blive til navneord. Anerkender vi det. Altså famlen, råben, skrigen. Jo, det lyder logisk. Men hvad med høren, dechiffreren, udspillen? Jo, dem må vi have med. Men når de nu er en slags navneord, kan man vel også sætte s på? Se denne almindelige sætning: Det var al den råbens skyld, at jeg ikke kunne sove. Så man kan vel også få point for udspillens og ebbens.
- Forkortelser. Hm. Vi tager kun dem, der står i Retskrivningsordbogen. Eller skal vi tage forkortelser for grundstoffer med? Hov, hvad med partinavnet SF? Nej - men en SFer - det er et navneord. Er en CDer, en VSer og en DFer så også det? Eller en HAer?
Undskyld, jeg gjorde dig mere forvirret. Bare spil og håb, at Wordfeud forstår dig.

2 kommentarer:

FeudMaster.dk sagde ...

Her et svar på spørgsmålene. Stednavne og Egennavne godkendes ikke; men "SAMSØ" er med, da det også er en ost og "MØN" er med, da det er et gammelt udtryk for en tagryg. "METRO" og "METROEN" er gyldige, da det er en fællesbetegnelse for underjordiske tranportnet. Ejefald er tilladt på navneord, men da f.eks. "CV" og "PC" kræver apostrof i ejefald, så er de ikke tilladte. Derimod er "TFS" og "PRS" gyldige, uden at det er lykkedes mig at finde en, der med sikkerhed ved, hvad de er flertal af. Alle bydeformer er tilladte; også de grimme som f.eks. "KNEBR", som er bydeform af "AT KNEBRE". Udsagnsord til navneord som f.eks. "TØVEN" er ikke tilladte. Forkortelser; her er forkortelser tilladte, hvis de staves med små bogstaver og hvis de ikke kræver specialtegn. "CG" er gyldigt, mens "CA." ikke er gyldigt, da det kræver punktum.

Grundlæggende har du helt ret i, at det er forvirrende, og selv om man kan opstille ovenstående generelle regler, så er der kun en måde at finde ud af, om et ord virker, og det er ved at spille det i Wordfeud.

Man kan læse meget mere om alle disse regler på www.feudmaster.dk under menuen "SKEMAER"; ligesom der også ligger ordlister for gyldige ord med 2 og 3 bogstaver.

Unknown sagde ...

Ja enkelt er det heldigvis ikke ;) MEN kan I finde ud af om grundstofferne akcepteres ?
F. ex skrev jeg LU - som den godtog og det er en kemisk betegnelse.
Men det må naturligvis komme an på flere ord :)