onsdag den 28. december 2011

Årets anarkistiske ord

Kåringen af Årets Ord i DR-programmet Sproglaboratoriet blev en anarkistisk affære med et vellykket resultat.
Programmets lyttere og Politikens læsere havde foreslået en række ord fra 2011 og havde også stemt om dem på nettet. Tre havde samlet flest stemmer: Løftebrud, vejvrede og fedtafgift.
Et dommerpanel skulle vælge mellem de tre ord, og vinderen blev.... arabisk forår.
Forklaring: Dommeren kasserede lytternes ord. De var for negative og for spinagtige. Derfor blev dommerne i stedet enige om et andet ord - eller udtryk - som var særligt karakteristisk for 2011. Nemlig arabisk forår. Det udtrykker håb, det giver lytter og læser et klart billede, og det åbner nye sproglige muligheder (arabisk efterår, russisk vinter eller noget tredje, vi endnu ikke kan forudsige).
Ros til de tre dommere, og særligt til forfatteren Merete Pryds Helle, som var topanarkist blandt dommerne. Hun brød sig ikke om nogle af læsernes ord og holdt fast på at bryde reglerne for sin dommervirksomhed. Politikens bagsideredaktør Oliver Stilling var helt med på forfatterens linje og efter at have vredet sig lidt, gav DRs sprogredaktør Martin Kristiansen efter for de to meddommeres pres.
Løftebrud havde vundet, hvis programmets eksperter havde fulgt reglerne. Ordet har været meget brugt efter valget og er vel også et billede på den politiske stemning og debat i Danmark, som har præget tiden med den nye regering. Men det er også et politisk farvet ord, for det er mest højrefløjen, som mener, den nye regering har begået en masse løftebrud.
Vejvrede er et nyt ord for mig. Det er let nok at forstå, for det må vel betyde, at en trafikant hidser sig op over noget, en anden har gjort eller undladt at gøre. Det er ikke spor typisk for 2011.
Fedtafgift er et lidt ulækkert ord for en ny afgift, der trådte i kraft i november. Den var der lidt snak om i et par uger, men så skulle vi købe ind til julen, og så fandt vi noget andet at snakke om. Et kedeligt ord, som bestemt ikke er typisk for 2011.
Derfor: Stor ros til dommerne for at have valgt det rigtige ord. Demokrati er godt, men det har sine begrænsninger. Anarki er bestemt ikke at foragte.

Ingen kommentarer: