Jeg fornemmer, at der er en ny sprogtrend på vej. Den gør op med rigtigt og forkert sprog.
Formelt set er der ingen ændring. Det talte sprog er der ingen formelle regler for, og på det skriftlige område er der en norm, som Dansk Sprognævn fastsætter gennem Retskrivningsordbogen.
Det nye er, at flere og flere sprogfolk nægter at tale om forkert dansk. Det er ikke forkert at skrive gjordt eller ketcher. Det følger bare ikke dansk retskrivning.
Jeg bruger med vilje de to eksempler. Gjordt er et super eksempel på regel-tyranniet. Det kan i den grad grad hidse sure gamle mænd op, når nogen skriver d i gjort. For de har jo lært en dum remse i skolen om netop det ord.
Jeg har også selv en rem af huden, men det er noget pjat, for det er jo ikke til at misforstå, og det er for resten heller ikke logisk. Gjore det noget, hvis der var et d for meget eller for lidt?
Ketcher er en større fejl, for der er hele to forkerte bogstaver i. Ifølge Retskrivningsordbogen staves ordet ketsjer - og ikke på andre måder.
Men hr. Jeronimus lærte ch-formen som barn, og derfor synes han ikke, det er en fejl at bruge den. Det synes jeg heller ikke, for jeg forstår fint ordet, selv om stavningen ikke følger den grønne bog.
Sproget er et nyttigt værktøj, vi bruger til at kommunikere med. Det er ikke en hammer, vi skal slå hinanden oven i hovedet med.
Så hvis din niece fra Tarm siger, at hun lå sin mobil på a fjernsyn, så har hun ikke begået tre fejl. Så har hun blot meddelt dig, hvor du kan finde hendes telefon. Hvis du uden videre forstår det, har sproget løst sin opgave.
Hvis to teenagepiger kalder hinanden for luder, så er du velkommen til at vrænge på næsen af dem. Men de kunne lige så godt have sagt skat. Det betyder nogenlunde det samme. Hvis de kaldte dig en luder, ville det være helt vildt. Lige så vildt, som hvis du sagde du til Mærsk McKinney Møller og De til mig.
Det sidste vil ikke være forkert, rent regelmæssigt. Men sprogligt vil det være en brøler.
Som ville gøre dig fortjent til at få din hale smurdt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar