søndag den 31. maj 2009

Samtale med Dalai Lama

En officiel kinesisk talsmand har meddelt, at forholdet mellem Kina og Danmark lider skade, fordi statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har ført en samtale i København med Tibets religiøse leder Dalai Lama.
Det må vi så tage med.
Det kan endda være, at kineserne ikke vil handle så meget med os på grund af samtalen.
Det må vi også tage med.
Kinesernes besynderlige reaktion hører til i en helt anden verden, hvor kun Kina og nogle få andre diktaturer befinder sig. At blive sur blot fordi en statsleder taler med Dalai Lama - det er absurd. Samtale er godt. Det er fornuftigt at tale med dem, man er nogenlunde enig med og det er mindst lige så vigtigt at være i dialog med dem, man er uenig med.
Det er derfor, alle danske regeringer opretholder samtalen med de kinesiske magthavere. Selv om danskerne ikke går ind for etpartisystemet, dødsstraf, forfølgelse af politiske og religiøse aktivister, begrænsning af ytringsfriheden og mange af de andre kinesiske uretfærdigheder.
Så den egentlige fejl er, at kineserne ikke vil tale med Dalai Lama. Han er en særdeles fredelig og venlig mand, som ikke vil kineserne eller deres stat noget grimt. Han kan tværtimod hjælpe dem. Kina kan få et bedre image, hvis landet forsoner sig med Dalai Lama og befolkningen i hans lille bjergstat. Det vil give rigtig mange point hos os vesterlændinge. Og kineserne - de vil ikke opdage det. De får jo i forvejen kun det at vide, som partiet har lyst til at fortælle.

Ingen kommentarer: