Et nyt begreb er dukket op i den offentlige debat: Klimakvalme.
Det betyder ganske enkelt, at folk er trætte af at høre om klimaet.
Egentlig handler det om firmaer og foreninger, der forsøger at slå plat på klimaet - lancerer særlige klimaprodukter for at være med på bølgen, men uden at gavne klimaet. Selvfølgelig får vi kvalme over dem, og de får heller ingen succes. Al erfaring viser, at du i det lange løb kun får succes med at tilbyde produkter, du selv går ind for.
Desværre er klimakvalmen ved at brede sig, så folk i almindelighed er trætte af at høre om de menneskeskabte problemer og løsningen på dem. Så kan man gøre, som man plejer og så bliver politikernes ambitioner også derefter. De reagerer lynsnart på folkestemninger.
Et helt kontant praktisk eksempel på klimakvalme er den manglende reaktion på regeringens såkaldte "grøn vækst" pakke. Den blev lanceret med opsmøgede ærmer af daværende statsminister Anders Fogh på Venstres landsmøde. Hans vision var at skabe et samfund, der var uafhængig af fossile brændstoffer. Han indrømmede endda for første gang i sit politiske liv, at han havde taget fejl, når det gjaldt klimapolitik.
Mens og efter, at Fogh søgte nye græsgange, rasede et internt slagsmål i regeringen om ambitionsniveauet i planen for grøn vækst. Regnedrengene vandt, og regeringen kunne som så ofte før præsentere en tynd og uambitiøs plan. Selvfølgelig blev der hældt godt med politiske floskler over den bleggrønne masse, men det kunne ikke skjule, at planen er milevidt fra Anders Foghs gamle vision. Det er stort set bare en nødvendig opdatering - nødvendig for at Danmark kan leve op til de mange forpligtende internationale målsætninger, vi har skrevet under på.
Der har været lidt pip og lidt kuk fra de grønne foreninger om, at planen er meget vækstorienteret end grøn, men der er ikke kommet en egentlig folkelig debat.
Det må skyldes klimakvalmen. Måske er Lars Løkke og hans spindoktorer glade for, at de er sluppet for ballade, men tilbage står, at Danmark fortsætter på en udsigtsløs taberkurs. Vi kan hjælpe klimaet og vi kan fremtidssikre titusindvis af danske arbejdspladser ved at gøre Danmark til en grøn vindernation. Det kræver en reel omstilling af samfundet. Det kræver en helt ny måde at tænke energiforsyning og transport på. Det kræver skrappe krav til den enkelte forbruger og virksomhed, men det kan sagtens lade sig gøre, og det kan på få år blive en fremragende forretning for Danmark. Som sidegevinst giver det et bedre liv for os danskere.
Klimakvalmen går over. Det gør klimaproblemerne ikke. De bliver bare større og større, jo længere tid, vi spilder på floskler uden handling. Strudsen forsvinder heller ikke ved at stikke hovedet i busken.
Det største problem i Danmark er ikke 454 afviste asylansøgere fra Irak eller ministernes kalendere. Se nu at komme i gang med de reelle problemer. Vil I ikke nok?
Ingen kommentarer:
Send en kommentar