På lørdag fylder Offentlighedskommissionen 7 år.
Fogh Rasmussens første regering bad 21 kyndige mennesker sætte sig sammen og komme med forslag til en ny offentlighedslov. I spidsen for forsamlingen finder vi Folketingets ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen.
Her er, hvad Justitsministeriet skriver på sin hjemmeside om kommissionen:
"Det overordnede sigte hermed skal være at udbygge lovens grundlæggende princip om åbenhed og demokratisk kontrol med den offentlige forvaltning og i den forbindelse tilpasse loven til nutidens forhold, herunder i relation til den udvikling, der har fundet sted med hensyn til bl.a. statslige selskaber, udlicitering, digitalisering samt nye og ændrede samarbejdsstrukturer i forvaltningen."
Jeg noterer mig, at det er noget med åbenhed. Det kan man ikke beskylde kommissionen for. Den har stort set ikke ladet høre fra sig. Flere journalister har uden held søgt om aktindsigt i kommissionens arbejde, og den seneste melding fra Gammeltoft-Hansen er, at der kommer en rapport i september 2009.
I denne uge bestemte et flertal i Folketinget, at en lille del af loven skal ændres. Ministrenes kalender skal ikke længere være offentligt tilgængelige. Hvorfor det er så vigtigt at tage fat i det lillebitte hjørne af den vigtige lov, skal man vist arbejde på Christiansborg for at forstå. Vi andre dumpapper tror, det er fordi, politikerne vil undgå sager som den om Bendt Bendtsen. Når han var på inviterede jagt- og golfture stod der "privat arrangement" i hans kalender. Da nogle journalister bad om aktindsigt i kalenderen rettede ministeriets folk i den, så Bendtsens gratis golfture blev til "erhvervsarrangementer".
Vi tror altid, at Danmark er i front, når de gælder miljø, menneskerettigheder og åbenhed, men det passer ikke. Den danske offentlighedslov er ikke præget af åbenhed og i hverdagen oplever journalister modstand, når de med loven i hånden beder om aktindsigt. Jeg har personligt haft en sag, hvor det tog knap to år at få udleveret et materiale.
Derfor er det vigtigt at revidere loven. Det er vigtigt at få en debat om emnet. Og det er sørgeligt, at det er endt i en syltekrukke hos en pinligt langsomt arbejdende kommission.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar