torsdag den 7. august 2008

Sidste nyt om ingenting

"Pia K. scannet"
"Pia K. overflyttet til Riget"
"Pia K. udskrevet"
Det var tre af overskrifterne fra tophistorierne på nogle af Danmarks mest læste nyhedssider det seneste døgn - dr.dk, jp.dk og politiken.dk. Alle 3 betragter sig som seriøse nyhedsformidlere, men dækningen af Pia Kjærsgaards ildebefindende er ét af flere eksempler på internetredaktionernes forvrængede nyhedskriterier. Her til morgen var Pia Kjærsgaard rykket ned som historie nummer 2 hos Jyllands-Posten. Tophistorien var breaking news om Danske Banks halvårsregnskab.
Breaking news? Det har været kendt i et halvt år, at regnskabet skulle offentliggøres i dag, og selve indholdet er ikke overraskende. De har tjent en masse penge - men mindre end sidste år, ganske som forventet.
Eksemplerne viser, at aktualiteten er det vigtigste nyhedskriterium, mens væsentligheden er mindre betydningsfuld.
I sidste uge var det Radovan Karadzic, som var breaking news døgnet rundt. Danmarks Radio havde for eksempel en tophistorie med overskriften "Karadzics fly landet i Haag". En nyttig oplysning for dem, der skal transportere den tidligere politiker fra lufthavnen til fængslet - men temmelig ligegyldig for os andre. Vi går ud fra, at piloter og flyveledere passer deres arbejde.
Jeg synes, det er fedt med nyhedstjenesterne på nettet, og efter min mening er næsten ingen nyhed for lille til at blive bragt. Der er jo plads nok på nettet.
Det er alene prioriteringen, jeg undrer mig over.
Tophistorien på en seriøs nyhedsside skal have en vis substans. Som læsere kan vi godt tåle, at den samme historie står i toppen 1 time eller 2, hvis der ikke er sket noget andet væsentligt i mellemtiden.
Politiken, Jyllands-Posten og DR undergraver deres egen troværdighed ved at forfremme aktuelle ligegyldigheder til tophistorier.

Ingen kommentarer: