mandag den 26. maj 2008

Velfærd for middelklassen

Jeg har netop hørt den tidligere finans- og socialminister Palle Simonsen (K) i et interview i radioen. Han er formand for socialforskningsinstituttet og er aktiv i den frivillige sociale foreningsverden. Det var lidt af en øjenåbner, for selv om jeg ikke er enig med Palle Simonsen i alle hans synspunkter, så kan jeg fuldt ud tilslutte mig hans hovedpointe: Staten giver for meget til middelklassen og for lidt til de dårligst stillede.
Simonsen fortæller, at 5000 psykisk handicappede bor på under 20 kvm. - 500 af dem på under 10 kvm. Vi har ikke råd til at tilbyde dem en bedre bolig.
Samtidig hæver vi tilskuddet til middel- og overklassens børn i børnehaver. Det er langt dyrere, og det har vi råd til.
Hvis du nogensinde hører radioprogrammet Ret og Pligt, P1s sociale brevkasse, får du en lang række af skrækkelige eksempler på huller og umenneskelig behandling i det danske velfærdssystem. Syge, handicappede, misbrugere, anbragte børn og mennesker uden for det normale arbejdsmarked udsættes for mistillid, kontrol og manglende omsorg. Det er så pinligt, at vi andre nægter at tro på, at det er sandt. Det er en parallel verden langt væk fra middleklassens fladskærmsidyl, og det har ingen som helst politisk bevågenhed.
Palle Simonsen efterlyser en socialpolitisk debat - hvem skal vi hjælpe bedre, og hvor skal vi tage pengene fra?Jeg er helt enig. Området fortjener folkelig opmærksomhed. Det bør være vigtigere at sikre ordentlige forhold for truede børn end at forhindre offentligt ansatte i at gå i bestemte klædningsstykker.
Alene ministeriernes navne sender et signal om den politiske prioritering. Socialministeriet eksisterer ikke længere. I stedet har vi et Beskæftigelsesministerium og et Velfærdsministerium. Beskæftigelse - det er gode job til en høj løn. Velfærd - det er alle borgeres ret til en god offentlig service.
De sociale klienter har nogle behov, der er langt mere grundlæggende. De fleste af dem har et liv i et kaos, som de ikke kan se vejen ud af. Dem SKAL vi have råd og vilje til at hjælpe. Når det er på plads, kan vi andre få lidt velfærdsydelser.

Ingen kommentarer: