torsdag den 10. marts 2011

Flyveforbud - det er krig

Det lyder ganske harmløst, når vi hører, at flere af de vestlige lande overvejer et overflyvningsforbud i Libyen. Og det lyder da ganske besnærende, at det giver demonstranterne mulighed for at samle sig og giver Gadaffis modstandere bedre mulighed for at bekæmpe diktatorens soldater.
Men det er krig. Og det kan blive en meget brutal krig.
Et forbud mod at flyve skal overvåges, og der skal være nogen, der griber ind, hvis forbuddet bliver overtrådt. Det gør man ikke ved at sende en email eller ringe til piloten. Det går man ved at plaffe flyet ned. Med missiler.
Dermed er USA, NATO eller hvem det nu bliver, i krig med Libyen. Den kan de sikkert vinde militært. Det kan også godt være, at befolkningen i Libyen bakker op den første uges tid.
Men hele fundamentet bag den folkelige opstand i landene i Mellemøsten skrider, hvis de vestlige lande griber ind og afgør en borgerkrig med brutal militærmagt.
For millioner af indbyggere i Mellemøsten er USA, NATO og de vestlige lande ikke befriere. De er imperialister. De vil presse deres materialistiske værdier ned over hovedet på muslimerne. De vil bekæmpe Islam, og de vil sikre sig kontrol over olien.
Sådan er opfattelsen. Det er en kendsgerning. Vi kan ryste på hovedet af det, men det er stadig deres holdning.
Derfor er det utroligt farligt, hvis Vesten bliver en del af konflikten i Libyen. Læren fra Irak er: USA kan vinde krigen, men ikke freden. Det er ikke blevet nemmere efter mange års ørkesløs krig i Afghanistan.
En militær sejr i Libyen kan medføre nye problemer i Egypten, Tunesien, Yemen, Bahrain og mange andre steder.
Folket kan vælte en diktator og kan måske med tiden indføre demokrati. Fremmede magter kan ikke.

Ingen kommentarer: