søndag den 13. juni 2010

To vindere i kommuneaftale

I aftes indgik regeringen og Kommunernes Landsforening en aftale om rammerne for kommunernes økonomi i de kommende år.Den aftale har to vindere: Finansminister Claus Hjort Frederiksen og KLs formand Jan Trøjborg.
Begge stod i en meget vanskelig situation, og begge havde en klar interesse i at indgå en aftale i stedet for at fremkalde et sammenbrud.

Sammenbrud = katastrofe
Trøjborg først.Kommunerne mangler penge, mange penge, og der er kun regeringen til at levere. Aftalen for 2009 kunne kommunerne slet ikke overholde. De brugte 5 mia. kr. mere end aftalt.2010 bliver også en gyser. Regeringen og Dansk Folkeparti har rumlet med tanken om at lave individuelle aftaler med kommunerne, hvis ikke KL kan levere varen ved de centrale forhandlinger. Måske var det en tom trussel, måske ikke. Hele KLs magtposition braser sammen, hvis ikke foreningen kan indgå de årlige aftaler med kommunerne.
Så er der Hjort. Ved et sammenbrud vil KL fortælle alverden, at regeringen er skyld i alvorlige serviceforringelser på kerneydelserne - dem som berører de gamle, ungerne og de handicappede. Det kan regeringen ikke holde til lige nu, hvor den har fået alvorlige tæsk i meningsmålingerne på grund af sin spareplan.

Kamelslugning
Begge parter har slugt en kamel i forhandlingerne. Trøjborg har accepteret, at regeringen og Dansk Folkeparti ikke vil give flere penge til kommunerne. Hjort har slået en streg over overskridelsen fra 2009 og anerkendt, at kommunerne har gjort sig umage med at holde styr på pengene.
Og så har de strikket en løsning sammen, hvor kommunerne får bedre mulighed for at styre udgifterne på det nærmest ustyrbare specialområde. Regeringen gør en aktiv indsats for at give kommunerne bedre værktøjer, så mon ikke det kan lykkes at få i hvert fald regeringspartierne til at kaste sig nidkært over enhver lille sag fra den kommunale verden, som kommer op i medierne?

Prøv igen, Hjort
Jeg tror, det er en fornuftig aftale, og jeg kan se, at begge parter har strakt sig vidt for at nå til den. Det er ikke svært for Jan Trøjborg, for det er han vant til i KL og i Horsens Kommune. Dialog og et reelt ønske om at finde en løsning sammen er den herskende metode i den kommunale verden.
Det kunne være dejligt, hvis Claus Hjort & co. ville prøve metoden af i deres daglige arbejde. Så ville der lutter vindere og ingen tabere på Christiansborg.
Det kunne danskerne godt tænke sig.

Ingen kommentarer: