mandag den 10. maj 2010

Det skæve (billede af) Danmark

Der er gang i den i København, Odense, Aalborg og Trekantområdet. Resten af landet sygner hen.
Det indtryk har vi fået af de seneste ugers debat om udkantsdanmark eller det skæve Danmark.
Og det er heller ikke helt løgn. Vi kan ikke løbe fra kendsgerningerne. Flere og flere flytter ind mod de store byer. Sådan er det i Danmark, i Europa og i resten af verden. Jeg hørte forleden, at Grønland om 10 år kun har 1 rigtig by, Nuuk.
Men. Der er et kæmpemæssigt men.
Vestjylland, Vendsyssel, Sønderjylland, Sydsjælland og Lolland-Falster er altså ikke tilbagestående bondesamfund, hvor vi går med halm i træskoene.
Tag Holstebro, som har været meget i vælten, fordi Venstrefolk i Vestjylland føler sig svigtet ved placeringen af et akutsygehus.
Holstebro er en vækstby, en kulturby og en vidensby. Der er et kreativt miljø, og mange innovative virksomheder indenfor it, miljø og fødevarer. Holstebro er den kraftfulde hovedby i Nordvestjylland. Jeg kan godt forstå, at vestjyderne er forbløffede over, at der ikke skal ligge et stort sygehus i netop Holstebro, som også har alle uddannelserne.
Tag Ringkøbing. Tag Svendborg. Tag Næstved. Tag Sønderborg. Tag Frederikshavn. Tag Holbæk. Tag alle de mellemstore provinsbyer.
De er befolket af moderne danskere. Vi har masser af iværksættere, kulturelle ildsjæle og kreative hoveder. Vi kender og bruger de nyeste kommunikationsværktøjer, vi uddanner os løbende stiller høje krav til tilværelsen og hinanden.
Sådan er vi, os i provinsen. Engang mellem klynker vi - for at få flere bevillinger eller slippe for nogle regler. Men vi er altså ikke gået i stå, og vi er ikke ved omdanne det halve Jylland til frilandsmuseum. Hvis nogen har fået den opfattelse - er det deres problem. Det ændrer ikke ved virkeligheden.
Og så må I for resten gerne klumpe jer sammen i de store byer, hvis I vil være så tossede. Ved siden af kulturen, de spændende virksomheder og det ambitiøse miljø her i provinsbyerne, har vi også en storslået natur med masser af plads. Vi deler den gerne, men hvis I foretrækker stenbroen, så kan vi godt nyde vidderne for os selv.
Med træsko på.

Ingen kommentarer: