tirsdag den 27. april 2010

Æv-bæv - så er overskriften hjemme

Steen er medlem af en Facebook-gruppe, der sammenligner Pia med nazisterne. Steen siger undskyld.
Pia synes, Ole er dum, fordi han tidligere har været kommunist. Han skal ned på knæ og sige undskyld, før han kan blive minister.
Det er et par af de største sager i dansk politik i denne weekend. Politikere og medier bruger enorme mængder energi på den slags personfnidder.
Dansk Folkeparti er meget tit omdrejningspunkt for debatten, men der er masser af folk fra venstrefløjen, der deltager aktivt i den. Rent politisk er det helt uden indhold. Eneste formål er at skabe opmærksomhed om den person, der fyrer bredsiden af.
Ole Sohns politiske fortid er en sag mellem ham og SFs vælgere og medlemmer. Jeg opfatter den sådan, at den for længst er afklaret. Det er i hvert fald ikke hemmeligt, at Sohn var den unge formand, der forsøgte at reformere DKP, inden Muren, Østblokken og de europæiske kommunistpartier faldt til jorden.
Pia Kjærsgaards ærinde er at få opmærksomhed - at profilere sig i forhold til sine mulige vælgere. Det vil sige borgerlige, der er trætte af Venstre og konservative. Pia markedsfører sig med klare holdninger, og når der nu ikke lige er nu aktuelt politisk at gribe i, ja så er en rask lille gang kommunistforskrækkelse altid en god sællert.
Det er selvfølgelig lovligt. Men det er da ganske utroligt, at hun og alle andre, der benytter den billige vej til opmærksomhed, altid får fuld valuta for pengene. Så snart man siger æv-bæv om en anden toppolitiker er overskriften hjemme, debatten ruller og afsenderen har markeret sig som principfast.
Det sørgelige resultat er, at disse indholdsløse debatter fylder så meget i det samlede billede.
Jeg kan også komme med et lille eksempel fra den lokale andedam, hvor SF bruger metoden. Det er kommet frem, at LO holder 1. maj i Frederikshavn uden SF, fordi Socialdemokraterne har bedt om det. De er sure på SF, fordi Søvndals partifæller har sikret den lokale Venstreleder borgmesterposten.
Nu går de lokale SF-høvdinge ud med et forslag om, at Socialdemokraterne skal gennemføre et generationsskifte. Den nuværende gruppeformand og tidligere borgmester Erik Sørensen er ifølge SFerne for bagudskuende.
Det er lige efter Dansk Folkepartis kommunikationshåndbog. Kom med en uforpligtende og uforsonlig kritik af en modstander - så får du en masse opmærksomhed.
Kendsgerninger er kun distraherende i den sammenhæng, så det er mindre vigtigt, at Erik Sørensen ikke sidder i de partiforeningers bestyrelser, der har planlagt 1. maj sammen med LO. Og så er det vel Socialdemokraternes byrådsgruppe, der vælger sin egen formand.
SF har råbt æv-bæv, historien er hjemme, og den kan udnyttes i den løbende debat. Det er ikke SFs stil på landsplan, men der bringer de heller ikke en socialdemokratisk leder til fald.

Ingen kommentarer: