torsdag den 15. april 2010

Jamen, vi læser det

Mit konservative journalisthjerte hopper lidt, når en seriøs avis som Berlingske hele dagen igennem har en historie om Reimer Bos skilsmisse i topbjælken på sin hjemmeside. En af dagens øvrige Berlingske-historier er "Derfor er en stor numse bedst".
Jeg kan surfe videre til de andre seriøse avisers websider og finde helt ligegyldige historier, som har en meget fremtrædende placering.
Over middag grinede jeg af Jyllands-Postens tophistorie: "Vulkan forsinker dronningens gæster". Tophistorie på en seriøs, landsdækkende avis! Hvad blev der af væsentlighedskriteriet? Var det virkelig det mest relevante, Jyllands-Posten havde på hjerte over middag?
Eller Politiken, som højt placeret på hjemmesiden føler trang til at meddele mig, at "Naturister ryster på hovedet af Claus og Britta" - det ser ud til at være en historie om reklame fra tv.
Jeg kunne blive ved, men det er vist ikke nødvendigt. Sladder- og underholdningshistorierne vælter frem allevegne, og har rigtig godt fat på de store omnibus-avisers hjemmesider.
Hvorfor?
Svaret er indlysende: Fordi vi læser det. Uanset, om vi vil indrømme det eller ej. Hitlisterne på avisernes hjemmesider afslører det. Står der bryster, sex eller navnet på en kendt person i en overskrift, bonner nyheden ind på Top 10, næsten uanset hvad verden ellers byder på af gebrækkeligheder.
Hvis ikke de store morgenaviser bringer stoffet, surfer læserne videre til Ekstra - Bladet, B.T. eller TV2s gossipsider.
Er de fine, gamle bladhuse med de stolte publicistiske traditioner virkelig nødt til at lefle for laveste fællesnævner? Nej, det er ikke laveste fællesnævner. Det er bare god sladder, og det interesserer næsten alle sig for. Og en omnibus-avis betyder en avis for alle. Så skal den også have det stof, som alle vil have. Derfor må vi nok leve med en prioritering af stoffet, som ikke styres af væsentlighed alene.
Vi mennesker vil gerne have både det seriøse og platte. Det beskrev min onkel Kristof meget rammende i et bramfrit lille digt, som ramte papiret for omkring 50 år siden:
Pis og lort og lokumsfryd
Sol på bondens lade
Uglegylp er visdoms dyd
Sjælens marinade

Ingen kommentarer: