torsdag den 2. juli 2009

Tal dansk, din sorte hund


I går modtog vi et brev i Tankegang med den imponerende overskrift:
"Nordjyllands Erhvervakademi - NOEA skifter navn til Professionshøjskolen Univerversity College Nordjylland - Teknologi & Business".
Jeg måtte tage et billede af brevet. Det var for fantastisk at få sådan en perle mellem hænderne. Tænk sig, at nogen i fuld alvor kan finde på at kalde en uddannelsesinstitution for de seks lange ord. Tre af dem er danske og tre er engelske. Oversætter man dem, får man det samme at vide flere gange. Det burde i hvert fald stå klart for enhver, at der foregår undervisning på det pågældende sted. Der er både højskole, university og college.
Et eller andet sted i Danmark har der siddet nogle mennesker og diskuteret navnet på den nye institution. Gad vidst, hvilken proces, der førte frem til netop dette resultat. Gad vidst, hvad de folk, der deltog i processen, sagde da navnet Professionshøjskolen Univerversity College Nordjylland - Teknologi & Business dukkede op? Var der mon ikke bare en af dem, der var lidt i tvivl? Eller dansede de rundt på bordene i jubel over deres egen genialitet.
Nu skal det retfærdigvis siges, at erhvervsakademiet er fusioneret ind i Professionshøjskolen University College Nordjylland. Det har så valgt Teknologi & Business som sit undernavn.
Men det ændrer ikke ved, at det er plimmelim.
Det er umuligt for potentielle studerende at gætte, hvad Professionshøjskolen Univerversity College Nordjylland - Teknologi & Business tilbyder. Kan man blive programmør eller revisor? Er det for folk med en folkeskoleuddannelse, en studentereksamen eller en faglig eksamen? Er det videreuddannelse af voksne?
Der er kæmpe konkurrence på uddannelsesmarkedet, og skolerne ofrer millioner på at markedsføre sig. Det er meget dumt at vælge så klodset og uforståeligt et navn, at man skal bruge hele sit markedsføringsbudget på at forklare, hvem man er.
Højskoleuniversitscollegefolkene i Nordjylland har ikke fundet på misfostret alene. Seminarierne er fra en side af døbt om til University College. Det er efter min mening et misforstået forsøg på at være smart med de unge og bruge engelske ord. Som kommunikationsmand synes jeg, at opgaven går ud på at fortælle tingene direkte og letforståeligt, så det vender sig i mig, når nogen finder på misvisende engelske betegnelser.
Det er påfaldende, at det mest vellykkede navn på uddannelsesinstitutioner er i den del af branchen, der er mindst prestige i - sosu-uddannelserne. Skolerne hedder simpelthen SOSU Nordjylland, SOSU Vest og så videre. Der uddanner de sosu-assistenter og sosu-medhjælpere, som passer de gamle. Det er da til at forstå.
Da Jeppe på Bjerget vågnede op i baronens seng, begyndte tjenerne at tiltale ham på fransk og latin og morede sig med, at Jeppe ikke forstod, hvad de sagde. Så kom det berømte citat, som jeg husker så tydeligt udtalt af Buster Larsen: "Tal dansk, din sorte hund!"
Det måtte gerne blive pensum på alt fra Tech College til CBS.

Ingen kommentarer: