torsdag den 16. juli 2009

500 danskere døde

Uha. Er det svineinfluenza, jeg nu vil skrive om? Er der vaccine nok, og hvem skal have den? Når Tony Blairs kone kan blive smittet kan vi vel allesammen risikere at få sygdommen.
Nej, bare rolig. Det er meget værre.
Det handler om luftforurening i de store danske byer. Bilernes udstødning er skyld i ca. 500 dødsfald om året og i at tusinder lider af bronkitis og andre sygdomme.
Det skal der ikke rigtig gøres noget ved. Jo, vi er i gang med at overbevise EU om, at vi skal have dispensation fra de fælles-europæiske standarder, og det kan en chef i Miljøstyrelsen komme med en lang teknisk redegørelse for.
Tænk, hvis det havde været en influenza, der risikerede at slå 500 danskere ihjel hvert år. Så skulle du se action fra regeringen. Der ville komme en plan på få dage, og der ville følge penge med.
Men nu er det bare en miljøsag, så det har ikke regeringens interesse. Jo, jo, Connie Hedegaard rejser verden rundt på 1. klasse og holder møder med høj og lav om klimatopmødet i København. Også hun kan levere en masse tekniske forklaringer.
Jeg håber virkelig for hende og for verden, at missionen lykkes, og at der kommer en aftale i Bella-Center her til december.
Sker det, må også den danske regering til at leve op til alt det, den prædiker over for andre. Så må vi også i Danmark nedsætte vores energiforbrug. Det kan kun ske ved at stille skrappe krav til alle, der bruger energi og formentlig kun ved at hæve priserne på fossile brændstoffer mærkbart. Altså højere grønne afgifter.
Måske bliver der så også tid til at gøre noget ved luftforureningen i byerne, så de 500 danskere undgår at komme for tidligt på kirkegården. Det kan ske ved at stille krav om partikelfiltre og ved at indføre bompenge og andre restriktioner på biltrafikken i de store byer.
Hylekoret vil indvende, at det koster erhvervslivet penge, og svaret er: ja. Indtil videre har hylekoret fået ret og resultatet er 500 dødsfald hvert år og et invalideret liv for tusinder af danskere.
Både når det gælder klima, energi og forurening har vi brug for en anden tankegang end den hidtidige. Evig vækst giver ikke evig lykke. Det ødelægger jordkloden og slår os ihjel.

Ingen kommentarer: