torsdag den 30. juli 2009
Ruinkig i Lønstrup
I mange år har Maarup Kirke ved Lønstrup været en stor turistattraktion. Ikke fordi den var flot eller rummede fantastiske kunstværker. Nej, det spændende var alene, at kirken var i fare for at styrte i havet.
Nu er faren så overhængende, at Skov- og Naturstyrelsen er gået i gang med at rive Maarup Kirke ned. Tilbage står en ruin i to meters højde. Da min far var på besøg forleden, kørte vi en tur i Vendsyssel og var blandt andet forbi ruinen ved Lønstrup.
Jeg har aldrig tidligere set så mange mennesker ved Maarup Kirke. Uden bænke, alter og prædikestol er kirken åbenbart endnu mere interessant end tidligere. På skiltene i ruinen kunne vi læse, at Skov- og Naturstyrelsen løbende holder øje med kysten. Rykker ruinen tættere på afgrunden, piller styrelsens folk også de sidste sten ned. Så er der kun et stort anker fra et engelsk krigsskib samt en lille del af kirkegården tilbage. Ja - og så er der stedet, hvor Maarup Kirke stod engang og måske et par skilte, der fortæller om den lille kirke med den farlige placering.
En forening i Lønstrup samler penge ind til at genopføre kirken et sikkert sted. Lykkes det, har Skov- og Naturstyrelsen lovet at give foreningen de sten og inventar fra kirken.
Jeg synes egentlig ikke om idéen. Det var en dramatisk og speciel historie, at havet så hurtigt åd sig ind på kirken. Den historie mister sin magi, hvis kirken genopføres et andet sted i tryg afstand fra det glubske vesterhav. Det kan vel ikke være for gudstjenesternes skyld, at kirkens venner vil rejse det lille bygningsværk igen. Så vidt jeg er orienteret, er der plads nok i de mange kirker på egnen.
En smuk gåtur fra Mårup Kirkeruin ligger Rubjerg Knude Fyr, der også er offer for naturens stærke kræfter. Sandet fyger simpelthen op ad fyret, som er delvist begravet. I mange år betalte myndighederne for at fjerne sandet igen, men nu er det forbi. Naturen må gå sin gang, så om mange år har Vendsyssel både en tilsandet kirke og et tilsandet fyrtårn. Mig bekendt er der ikke en forening, som ønsker at grave Rubjerg Knude Fyr op og genopføre det på et knap så forblæst sted.
Til jer, der ikke har besøgt de to steder: Se at komme afsted. Det er en god historie. Her kan du se, opleve og mærke, at havet og vinden er et mageløst makkerpar, som kan besejre selv den mest avancerede menneskelige teknologi. De næsten ubegribelige kræfter skal vi simpelthen lære at udnytte til gavn for naturen selv.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar