mandag den 13. juli 2009

Og så er det gratis


Nina arbejder på Universitarium i Aalborg, og jeg har længe haft lidt dårlig samvittighed over, at vi ikke har været forbi. Det fik vi rådet bod på forleden.
For det første havde vi feriebarn - Eline på 9 år. For det andet var det regnvejr, og for det tredje havde vi lyst til en god oplevelse sammen. Så vi tog til Aalborg, hvor Universitarium ligger i samme bygninger som Utzon Center nede på Havnepladsen.
Det er et helt fantastisk tilbud fra Aalborg Universitet. Universitarium er et naturvidenskabeligt legeland, hvor voksne og børn kan gennemføre små eksperimenter. Studerende fra universitetet står klar med gode råd og videnskabelige forklaringer. Med jævne mellemrum er der shows - og så er det hele gratis.
Vi havde et par spændende timer i Universitarium. Udstillingen for tiden har energi som tema. Vi var i en vindmaskine - på billedet kommer Eline flyvende ud af orkanstyrken - prøvede lidt solvarme og bølgeenergi. Vi havde også et usynlighedstæppe på og testede varme og kulde på kroppen. Et par heldige fik endda en lynnedfrosset skumfidus, og jeg fik selvfølgelig plasket med vand, fordi jeg var lidt utålmodig med en lille opstilling med bølgeenergi.
Lærerig underholdning og fed reklame for de naturvidenskabelige fag. Jeg aner ikke, hvad det koster universitetet, men jeg er helt sikker på, at det har større effekt end reklamefilm og sponsorering af kulturelle begivenheder. Som i så mange andre sammenhænge er INDHOLD altid attraktivt, og det får vi for lidt af i en verden proppet med massekommunikation.
På Universitarium fortæller de studerende ikke unge mennesker, at de skal søge ind på de naturvidenskabelige fag. De spilder ikke tiden med at reklamere. De fortæller begejstret om de spændende ting, de selv beskæftiger sig med, og så kan modtagerne godt tænke selv.
Uden for ferietiden er Universitarium et tilbud til skoleklasser, så det er mange tusinde nordjyder, som hvert år får pirret deres naturvidenskabelige nysgerrighed.

Ingen kommentarer: