søndag den 2. august 2009

Årets sportspræstation

Årets hidtil flotteste danske sportspræstation kom i aftes i Rom, da OL-bronzevinder Lotte Friis vandt VM i 800 meter fri.
Det er den første danske guldmedalje på langbane, og selve løbet var fantastisk. Lotte Friis forbedrede sin egen danske og nordiske rekord med 5,82 sekunder og svømmede de 800 meter på 8 minutter og 15,92 sekunder.
Svømning er en af de mindre sportsgrene i Danmark, men på verdensplan rangerer svømning højt. Det skyldes ikke mindst nogle store navne ved OL. Danmark har altid været godt med. Mette Jacobsen huserede i den absolutte europæiske top i over 10 år, og hun kan dekorere en halv svømmehal med sine medaljer. Men hun har aldrig vundet VM på langbane.
Vejen til sådan et mesterskab går gennem træning, træning og træning. Bane op og bane ned dag ind og dag ud hver uge året rundt. Elitesvømmere indretter hele deres tilværelse efter svømningen, og de tjener ikke en herregård på deres succes.
Desværre er svømning ikke en stor publikumssport i Danmark. Det burde det være, for det er både sjovt og spændende at overvære et mesterskab. Jeg havde fornøjelsen for mange år siden, da svømmeklubben i Holstebro inviterede en sportsjournalist fra den lokale avis med klubbens succesfulde hold til DM i Herlev. Jeg fik turen og en sjov weekend sammen med de glade og dygtige svømmere.
Her oplevede jeg, at den inviduelle sportsgren også er en holdsport. Der var et helt fantastisk sammenhold i hver enkelt klub. Alle fulgte hinanden. Når klubbens svømmer kom op over vandet, heppede hans eller hendes kammerater. Det lød rigtig skægt.
Den gang var Holstebros store stjerne Lars Sørensen. Han er i dag sportschef for svømmeunionen og dermed en del af Lotte Friis' succes. Jeg er sikker på, at der er lige så stor begejstring bag VM-guldvinderen, som der var bag Lars Sørensen, da jeg for 25 år siden var med til at følge nogle af hans triumfer.

Ingen kommentarer: