søndag den 15. februar 2009

Sprogflop på P1

Det ugentlige sprogmagasin på P1 er kommet i nye klæder her i 2009. Den nye vært er gået radikalt til værks, og såre velfortjent har han fået det meste af lytterskaren på nakken.
Premieren var tæt på at være uudholdelig. Hverken værten eller hans interviewofre fik lov at sige to sætninger i træk. Der skulle hele tiden musik eller et lydklip ind.
Protesterne væltede ind, og der kom lidt færre klip i de kommende udgaver - men stadig uudholdeligt mange. Til gengæld bevægede emnerne sig længere og længere væk fra det sproglige og mere hen imod samfundsforhold og politik.
Topmålet af pinlig tidsspilde indfandt sig i denne uges program, som stort set ikke handlede om sprog. Her var emnet det nye programs krise og værtens problemer. Det var en usammenhængende, umorsom reportage, og den havde ingen som helst relevans. Jeg holdt ud til slutningen og fik at vide, at studieværten nu vil lave programmet om igen.
Her er et godt råd: Fokuser på indholdet. Det er sådan set varemærket for P1.
P1 har en række andre specialmagasiner:
Mennesker og medier - handler om medier.
Alletiders Historie - handler om historie
Harddisken - handler om ny teknologi
P1 Business - handler om erhvervsforhold
Klilma og miljø - handler om klima og miljø
Coaching på P1 - handler om coaching.
Hvad mon et sprogmagasin så skal handle om? Krig og fred? Studieværtens børn? Nej vel. Det skal handle om sprog.
På P1 er indhold vigtigere end form. Det behøver ikke at være kedeligt, og der må gerne være lydklip, jingler og musik. Men P1 er og bliver taleradio, som fordyber sig i nogle emner.
De mange protesterende er ikke sure, gamle mænd, som er imod enhver forandring. I de seneste år har vi vemodigt vinket farvel til mange gode P1 programmer og glædet os over, at de blev erstattet af nye med andre kvaliteter. Besøgstid og Kulturkontoret er 2 rigtig gode fornyelser.
Sprogprogrammet må også gerne skifte vært og form og tage nye emner op. Men det skal altså være et sprogprogram.
Jeg giver det en ny chance på fredag, og så sætter jeg min lid til, at P1s ledelse følger lige så kritisk med som lytterne.

Ingen kommentarer: