onsdag den 11. februar 2009

Khader på glatis

DR2 viste i aften den stærkt underholdende film om Ny Alliances fødsel og spektakulære fald.
Det var dokumentar, men det betyder ikke, at filmen præsenterer den entydige sandhed om Ny Alliance. Christoffer Guldbrandsen har valgt tusindvis af klip fra. Det er hans valg, at vi skulle se partiets første spindoktor Rasmus Jøhnsson udtale sig fornuftigt, mens afløseren Ulla Østergaard kiggede væk, tændte en cigaret eller talte i mobil på de fleste klip.
Men til sagen. Hvorfor blev Ny Alliance en tordnende fiasko, når der rent politisk var behov for partiet?
Det korte svar er, at Naser Khader var uegnet som partileder. Det er der ingen grund til jokke mere rundt i. Khader har selv sagt det offentligt, og det blev dokumenteret i tv-filmen. Den bekræftede mit indtryk af Khader som en rigtig sød og rar mand uden disciplin og lederegenskaber. Det var synd for partiet, at han var den oplagte kransekagefigur, for han magtede det ikke.
På det praktiske plan var det 2 fatale beslutninger, der kostede Ny Alliance muligheden for afgørende politisk indflydelse. Helt op til 2 uger før valget stod partiet til at få 15 mandater, men så kom de to kapitalbrølere.
Den værste var den politiske: Slingrekursen om Ny Alliances statsministerkandidat. Fra august til november var beskeden klar: I en dronningerunde ville Ny Alliance pege på Anders Fogh Rasmussen. Hvis han ikke kun samle en regering med et bredt grundlag, ville partiet pege på Helle Thorning-Schmidt.
Af ukendte årsager forlod Ny Alliance den strategi mod slutningen af valgkampen, og det blev fatalt. Naser Khader blev ristet af Reimer Bo i DRs afsluttende partilederrunde, og til slut vidste hverken Ny Alliance eller vælgerne, hvad de i grunden mente. PUHA.
Oven i kom så sagen mellem Se&Hør og Naser Khader. Smudsbladet skrev, at partilederen havde fået udført sort arbejde derhjemme. Ulla Østergaard og Naser Khader blev tilsyneladende enige om at forfølge den oplagte tabervej i den sag: Konfrontation med Se&Hør. De gik i offensiven, og opnåede det forventede resultat - fokus på den kulørte historie og ikke på det politiske indhold. Dumt, dumt, dumt.
Nu fremgik det ikke glasklart af filmen, at Ulla Østergaard havde rådet Khader til at gå til modangreb på Se&Hør. Hvis hun havde, var det en begynderfejl af de pinlige. Man behøver altså ikke at kende medieverdenen indefra for at vide, hvad sådan et modangreb sætter i gang. Hele pressen kaster sig over historien og begynder at lede efter andre vinkler og andre ubehagelige historier om Naser Khader.
Det skulle rådgiveren have skåret ud i genbrugspap på et fællesmøde, hvor Khader og de øvrige partistiftere sammen kunne træffe beslutningen om deres strategi i sagen.
Det var altså to elementære fejl, som til sammen førte til, at partiet dumpede ned på 5 mandater. Havde Ny Alliance fået 10 eller 12 pladser i Folketinget, havde vi måske haft en anden regering eller regeringen havde ført en anden politik i dag.
Så det var ikke bare en tragedie for Ny Alliance - det var også meget uheldigt for Danmark, at Khader & co. i den grad jokkede rundt i spinaten, da de fik deres livs chance til at gøre en forskel.

Ingen kommentarer: