søndag den 18. januar 2009

Seriøst kompromis om TV2

En lille måned før gong-gongen lød for TV2 reddede et stort flertal af Folketingets partier den populære tv-kanal ved at indgå et forlig. Fra 2012 skal TV2 have lov at opkræve 20-25 kr. om måneden i brugerbetaling hos de tv-kiggere, der har en pakkeløsning. Os, der kun kan tage DR og TV2, kan fortsat se TV2 ganske gratis.
Der er tale om et ægte politisk kompromis, som ingen af de involverede jubler over. Opgaven er løst - nemlig at redde TV2 fra konkurs - og selve løsningen er formentlig den mindst ringe.
Partiernes medieordførere har ydet et solidt stykke håndværk, og det er rart at følge deres arbejde. Ja, de er uenige undervejs, men de er helt enige om de udfordringer, de som politikere står over for på medieområdet, og de forsøger af et ærligt hjerte at løse dem. Jeg får ikke indtryk af, at de bare er ude på at score billige point ved at komme med beskyldninger mod modparten. Det er heller ikke et lukket forum, der lige pludselig har indgået et vanvittigt kompromis, som i gamle dage med trafikmafiaen på Christiansborg, der legede bytte-bytte købmand på deres lokalområdes vegne.
Det er et sandt minefelt, de kære mediepolitikere bevæger sig i. TV2 har endnu et par retssager hængende over hovedet, og de kommercielle stationer er allerede begyndt at beklage sig over det nye forlig.
Den svære knast er, at ca. 300.000 husstande slipper for brugerbetalingen. Hvis vi så senere vælger at købe en pakke med TV3 eller TV Super, så skal vi oveni betale 300-400 kr. om året til TV2. Det er vel en slags skævvridning.
Forklaringen på den delvise brugerbetaling er teknisk. Så vidt jeg har forstået sendes DR og TV2 på samme bånd. Hvis jeg betaler licens og kun ønsker at se DR og TV2s regioner, kan jeg også se det landsdækkende TV2, og det er åbenbart ikke så nemt at skille ad.
Jeg tror den undtagelse forsvinder. Det må være muligt at finde en teknisk løsning. Jeg er også sikker på, at langt de fleste af os uden tv-pakker gerne vil betale de 20-25 kr. om måneden for TV2. Det er ikke rimeligt, at nogen skal betale for varen, mens andre får den gratis.
Men nu skal hele dynen til EU, og så er det jo godt at have noget at forhandle med.

Ingen kommentarer: