mandag den 1. september 2008

To års dødskamp for Nyhedsavisen

Så kom endelig nyheden om, at Nyhedsavisen giver op, er gået konkurs og at de mondæne lokaler på Holmen bliver lukket af.
Ikke, at jeg holder med de gamle dagblade - ikke, at jeg er modstander af nye medier og nye spillere på markedet.
Men at opretholde en virksomhed, som giver et bragende, drønende underskud, og som ikke har nogen som helst udsigt til at kunne blive rentabel - det er for dumt. I de sidste måneder øgede Nyhedsavisen sit oplag og fik flere annoncer, men økonomien gik mere og mere skævt. De solgte simpelthen annoncerne alt for billigt. Jo flere aviser, de trykte, jo flere penge tabte de.
Lad gå at redaktører og direktører blev ved med at udtale sig som om de troede på projektet. Det skulle de gøre. Men at de måned efter måned tillod dødssejleren at køre videre med massive milliontab - det er ubegribeligt.
I gamle dage, da jeg var en endnu yngre journalist end i dag, var det A-Pressen, der blev drevet som en underskudsforretning på 1. klasse. En lille avis på Bornholm fik større tilskud fra fagbevægelsen, end vi havde i omsætning på Vendsyssel Tidende. Og tilskuddene til Det fri Aktuelt steg i mange år i samme takt som oplaget faldt. Det fik en ende og aviserne lukkede fra en side af.
Tilbage i den trykte presse er kun 1 grelt eksempel: Århus Stiftstidende. Avisen har i årevis givet et stort underskud, oplaget rasler ned, og der er ingen udsigt til forandring. Det er ikke i samme klasse som Nyhedsavisen, men princippet er det samme.
Berlingske ejer Stiften, og det er sikkert på grund af Jyllands-Posten, at den britisk ejede aviskoncern bliver ved med at sende penge til Århus for at udgive en hensygnende lokalavis.
I en fri verden må man bruge sine penge til hvadsomhelst. Men det gavner ikke rigtigt nogen at bruge dem på virksomheder, der aldrig kan komme til at løbe rundt. Både ejerne, kunderne og samfundet har mere gavn af sunde virksomheder, der kan stå på egne ben.

Ingen kommentarer: