onsdag den 23. april 2008

Vi vil have mere kriminalitet - NU!

Justitsminister Lene Espersen gør det. Dansk Folkeparti gør det især, og sørgeligt mange andre politikere gør det: Arbejder målrettet og systematisk på at få kriminaliteten til at stige.
Det er nemt, meget nemt. Man skal bare sætte lovovertræderne længere tid i fængsel - så stiger kriminaliteten. Jo længere tid folk er spærret inde, jo mere kriminelle bliver de, når de bliver sluppet fri. Det viser al international og dansk forskning, og det er bestemt ingen nyhed.
Alligevel har politikerne for tiden kun ét svar, når der er begået alvorlig kriminalitet: Højere straffe.
Argumenterne er forskellige fra gang til gang. Hvis sendetiden tillader et uddybende spørgsmål, kan en journalist finde på at spørge, hvad højere straf kan hjælpe. Gang på gang siger de ansvarlige politikere, at det vil afholde folk fra at begå vold.
Rent fagligt er det noget vås, og det ved politikerne. Samvittighedsfulde forskere har gennem mange år fortalt dem, at en voldsmand ikke spekulerer på strafferammen, inden han slår, sparker, stikker eller skyder.
Hvorfor siger politikerne sådan noget sludder? Er de dumme?
Nej, nej. Slet ikke. Deres opgave er ikke at bekæmpe kriminalitet eller at skabe et mere trygt og retfærdigt samfund. Den er at blive genvalgt.
Højere straffe giver flere stemmer. Det er fakta. Jo flere gange, Lene Espersen kan få en journalist til at holde en mikrofon op foran sig, mens hun siger "højere straffe", jo flere stemmer får hun næste gang, og jo større er hendes chance for at blive den næste formand for De Konservative. Hun er også blevet rigtig dygtig til at se meget vred ud, når hun kommer med sit kampråb. Det kan vælgerne godt lide - en konsekvent politiker, som siger sin mening.
Vi andre må så acceptere, at vores samfund ikke tager opgaven alvorligt med at hjælpe de kriminelle på ret spor, så de ikke igen begår kriminalitet.
Det er nemlig sådan i Danmark, at ekspertene mange gange HAR ret. Det betyder bare ikke en pind, for i Folketinget sidder 90 medlemmer, som FÅR ret.

Ingen kommentarer: