tirsdag den 11. september 2012

2,5 times demokrati i Væksthuset

I aftes havde jeg fornøjelsen af at være ordstyrer til et offentligt møde om vindmøller i Kvissel Bræmming, vest for Frederikshavn.

Løbesedler i lokalsamfundet
Fire lokale foreninger havde delt løbesedler ud og inviteret til debat- og oplysningsmøde i Væksthuset på Ravnshøj Skole. En speciel invitation var sendt til alle byrådets medlemmer, og arrangørerne håbede på omkring 100 deltagere. Der kom 120, her af 7 byrådsmedlemmer.
Jeg skal ikke referere det hele, for hvis du var interesseret i det, var du vel mødt op.
Men jeg tog opmuntret derfra efter en dejlig aften, hvor jeg som ordstyrer måtte snuppe en tre kvarter ekstra af de fremmødtes tid, fordi der var en ivrig spørge- og debatlyst.

Demokrati i sin fineste form
Den slags arrangementer er demokrati i sin fineste form. Her var selvfølgelig masser af holdninger for og imod - mest imod - de store vindmøller. Men undervejs fik vi afklaret en lang række spørgsmål. Vi fik be- og afkræftet nogle af de historier, folk går og fortæller hinanden. Det gælder både om støj og skyggevirkninger fra møllerne og om den kommunale høringsproces.
Byrådets plan- og miljøudvalg skal senere tage stilling til sagen, og politikerne lyttede det meste af aftenen. Vi fik lige en kort runde, hvor de sagde deres mening, og her lyttede lokalbefolkningen til gengæld meget godt efter.

Alle gik klogere hjem
Jeg tror godt, jeg tør sige, at alle deltagere var klogere, da de gik, end da de kom. De havde også en fornemmelse af at blive hørt. Og måske vil nogen føle, at de også har fået en lille smule indflydelse. I hvert fald vil mødet i Væksthuset blive en væsentlig del af debatten, når vores lokale politikere senere skal tage stilling til kommentarerne til forundersøgelsen.

Massiv pressedækning
Og ved, du hvad? Hele to lokale medier havde udsendte reportere på stedet, så i dag kunne jeg læse fine referater på nordjyske.dk og kanalfrederikshavn.dk. Det er bestemt ikke hverdagskost i lokalpolitik.
I en tid, hvor politik bliver mere og mere taktisk og mediestyret, er det simpelthen skønt at opleve et lokalt engagement og en sober debat med lige dele oplysning og meningsudveksling. Det er sådan, demokratiet skal fungere.
Og det er vigtigere for mig end vindmøllerne. Men de skal heller ikke stå her hos os.

1 kommentar:

Nikolaj Kildeby sagde ...

Vi har selv deltaget i et lignende møde. Her lykkedes det at få ændret beslutningen om kæmpe vindmøllerne, så de ikke længere skal omringe vores by.
Vi er mange der går ind for mange flere kæmpe vindmøller, men tanken er knap så sjov når det er vores baghave de skal stå i.