tirsdag den 17. april 2012

Nøgen journalistik på Twitter

Journalist Jens Ringberg. Foto: DR

For journalister af min generation er Nils Ufers 24 år gamle bog Den Nøgne Journalist lidt af en bibel. Titlen er ikke spor pornografisk. Ufers pointe er, at journalisten ikke er i centrum, men de udsagn, begivenheder eller sammenhænge, hun fortæller om.
I disse år fyldes medierne af journalisme - kommenterende, analyserende og vurderende journalistik, hvor substansen kommer i baggrunden. Nyhederne handler ikke om indholdet af et energiforlig men om Venstres taktiske overvejelser eller om energiministerens evne til at lande et forlig. Milevidt fra Ufers ideal.
Den nøgne journalist fortæller, hvad der sker, og så tager læseren, lytteren eller seeren selv stilling.
Et fornemt eksempel på dette håndværk leverede DRs Jens Ringberg i weekenden fra SFs landsmøde. Det foregik på Twitter, hvor @JensRingberg refererede fra Kolding i to døgn. Først kom Villy Søvndals velkomsttale i de små bidder, som Twitter tillader. Næsten live fik vi alle Søvndals pointer - ikke Ringbergs.
Siden fulgte de mange debatter. Der kom snesevis af tweets fra Ringberg med talerens navn og budskab.
Jeg sad ikke med næsen i computeren og fulgte hvert et ord. Men jeg var forbi med jævne mellemrum og fik et godt indtryk af debatten takket være Jens Ringbergs små godbidder.
Senere fulgte afstemningerne om sager og valg til landsledelsen - undertiden ledsaget af forklaringer. Da Meta Fuglsang blev topscorer ved valget til landsledelsen gjorde Ringberg opmærksom på, at det ikke automatisk betød genvalg som næstformand. Det var ikke en kommentar, men en forbrugeroplysning.
Twitter fandtes ikke i Ufers alt for korte levetid, men det har vist sig, at dette lidt smarte medie for kommunikationsfolk, nørder, politikere og kändisser er meget velegnet til nøgen journalistik. Her kan man lave livedækning af alverdens begivenheder til dem, det måtte interessere.
For en journalist er det næsten som at skrive noter, og så er det meget tilfredsstillende, at det kan offentliggøres med det samme. En nyhed er i sagens natur ny, så når Jens Ringberg rapporterer, hvad der sker lige nu på SFs landsmøde, så er det nyhedsformidling i sin reneste og fineste form.
Og det er bedre end live-tv, for vi får den erfarne journalists vurdering af væsentligheden. Vi slipper for pauser, øh og bøh, floskler, gentagelser og tomgang. Ringberg refererer talernes pointer og intet andet.
Desværre er der ikke ret mange på Twitter i Danmark, men jeg vil meget stærkt opfordre medierne til at tænke dette enkle medie ind som en del af deres dækning.
Måske kommer der flere læsere, når folk lærer Twitter at kende og opdager, hvor mange nyheder, der flyver rundt på tjenesten.Ingen kommentarer: