fredag den 13. maj 2011

Slut med kontraktpolitik? Og blokpolitik?

Den gode nyhed med efterlønsaftalen her til aften er, at den kan varsle et farvel til den kontraktpolitik og blokpolitik, som har hersket i den borgerlige regerings levetid.
Ingen har lovet at afskaffe efterlønnen. Konservative, Venstre og radikale har sagt, at de ønskede at afskaffe den og ville arbejde for det. Socialdemokraterne og SF har heller ikke lovet at bevare efterlønnen. De har sagt, at de ønsker det.
Den eneste, der må bide sig selv i tungen, er Pia Kjærsgaard. Hun har flere gange garanteret, at Dansk Folkeparti ikke vil være med til at forringe efterlønnen. Det lægger hun nu stemmer til.
Det vil være skønt, hvis vi kunne blive fri for alle de åndssvage løfter. De blokerer for en fornuftig politisk proces. Det er alt rigeligt, at partierne melder klart ud om deres visioner, holdninger og konkrete forslag. Så ved vi godt alle sammen, at der skal 90 mandater til et flertal på Christiansborg. Derfor kan ingen partier få gennemført hele sin politik.
Der til kommer, at virkeligheden kan ændre sig. En politiker kan fremsætte et løfte på et tidspunkt, hvor økonomien buldrer frem. Kommer der så en finanskrise i vejen, er løftet måske slet ikke relevant længere. Det er kun troværdigt, at partierne retter ind efter virkeligheden.
Forliget betyder også radikalt mudder i rød og blå blok, og det er såmænd ingen katastrofe. Den massive blokpolitik i de seneste 10 år har gang på gang kastet elendige løsninger af sig.
Den betonagtige blå blok må ikke blive afløst af en lige så fasttømret rød blok. Regeringen skal kæmpe for sine aftaler og skal løbende presses for at levere gode løsninger. Så snart, man tager noget for givet, slapper man af. Det gælder både den enkelte minister og hele kabinettet.
Og så er der underholdningsværdien. Det er da spændende, at vi først får et valg, hvor der er spænding om regeringsmagten og måske bagefter får en lidt højspændt situation, hvor der er tilsvarende dramatik om det politiske indhold.
Det er da langt bedre end i dag, hvor det eneste spændende er, hvilke bizarre krav, Dansk Folkeparti vil stille i forbindelse med forhandlingerne.

Ingen kommentarer: