søndag den 21. november 2010

PS. Underskud på X milliarder

Hvad ved du om indholdet i den finanslov, Dansk Folkeparti, regeringen og Per Ørum Jørgensen er blevet enige om?
Jeg tror, de fleste vil svare, at der kommer et særligt pointsystem for familiesammenføring. Det har været det helt store emne i debatten, og forligsparterne har også flittigt forklaret visdommen i forlsaget.
Men set i forhold til hele statens budget - så er det en lillebitte sag. Den har formentlig næsten ingen økonomisk betydning. Finansloven handler om en masse penge, og sådan som jeg husker debatten fra i foråret, så har staten for få af dem. Alt for få.
Da Claus Hjort Frederiksen i august fremlagde regeringens forslag til finanslov for 2011, regnede han med et underskud på 78 milliarder kr. Siden kom der nogle større og mindre tal frem.
Men hvor meget, forligsparterne budgetterer med i underskud - det er åbenbart lige meget. Jeg har ikke set og hørt noget tal, og jeg har ledt forgæves på Finansministeriets og på Statsministeriets hjemmeside.
For et halvt år siden talte regeringen næsten kun om økonomisk ansvarlighed og balance. Nu er emnet så ligegyldigt, at regeringen ikke engang gider fortælle, hvordan statens husholdningsregnskab ser ud.
De politiske kommentatorer er stort set enige om, at sagen om pointsystemet er et taktisk kneb fra VKO-blokken. Sommerens og efterårets meningsmålinger viste, at der ikke var nogen stemmer i at beskylde S og SF for at være økonomisk uansvarlige. Så nu griber regeringen et af de andre gamle slagnumre, som altid virker: Indvandrerne.
Hvis S og SF kommer til magten, vil Danmarks grænser igen stå pivåbne. VKO sikrer en fast og fair flygtningepolitik, har mantraet lydt i 10 år.
Jeg kan ikke tro, at nogle af vores lands fremmeste politikere er så dumme og så kyniske, at de tænker sådan. At de opfinder nye, unødvendige stramninger alene for at komme til at sende et signal til vælgerne. At de for at vinde næste valg prioriterer et ikke-problem højere end det store og væsentlige problem, vi alle er enige om: Økonomisk ubalance på kort og på lang sigt og tab af tusindvis af arbejdspladser.
Sådan nogle selviske taburetklæbere optræder kun i tv-serier og i dårlige kriminalromaner.
Ik'os'?

Ingen kommentarer: