torsdag den 24. juli 2008

50 svalers fødehjem ødelagt

For et par år siden flyttede et svalepar ind i vores lade. Det var da sødt. Tænk sig, at de havde fløjet 5000 kilometer gennem Afrika og Europa og af alle steder valgte vores lille matrikel her i det nordlige Vendsyssel til at etablere deres egen familie.
De sked godt nok temmelig meget på vores haveredskaber og på gulvet i laden, men pyt - vi er dyrevenner og der skal også være plads til små søde svaler.
Sidste år kom der flere par, og de byggede flere reder og sked endnu mere. I år er antallet igen forøget, og vi har haft en temmelig stærk trafik af svaler i og omkring laden i flere måneder. Det lader til, at de får flere kuld unger pr. sæson. På sin vis er det fascinerende at kigge på de flittige fugle. De arbejder simpelthen hele tiden. Enten finder de føde til de mange unger eller også er de i gang med at bygge reder. Det sidste er et stort arbejde. Reden bygges op af ler- og mudderklatter, og den kan sidde på en lodret væg. Så der er sikkert noget saftigt svalespyt i materialet.
Det er helt umuligt at tælle, hvor mange svaler, vi har boende på ejendommen, men her til morgen sad der ca. 20 på taget og sang, mens mindst lige så mange fløj rundt. Altsammen meget hyggeligt, hvis det ikke det var for alle de fordømte klatter. De sidder på ruderne, på havemøbler og på alt udendørs inventar.
Så her til formiddag traf vi den ubarmhjertige beslutning om at lukke svalekolonien for i år. Jeg hev stigen frem og gik i gang med at pille reder ned. På en halv time forsvandt 6 reder og øjeblikket efter fandt jeg to mere. Senere på dagen kom jeg i tanke om endnu 2 reder, så det er i hvert fald 10 omhyggeligt opbyggede fødehjem for mindst 50 svaler, jeg i dag har molestreret, tilintetgjort og kastet på møddingen.
Resten af dagen har svalerne fløjet forvirret rundt. Her til aften var der endda et par stykker inde i huset. Det er muligvis synd for dem, at de ikke kan opfostre flere (skidende) unger i år, men vi synes altså, at vi har ydet vores bidrag til artens overlevelse for denne gang.
Til efteråret skal de ud på den lange flyvetur og næste forår vender en del af dem sikkert tilbage. De skal være velkomne, men 10 reder får de altså ikke lov til at bygge.

Ingen kommentarer: