fredag den 3. august 2007

Rystende dokument

Her mod slutningen af sommerferien har jeg læst Peter Øvig Knudsens bog om Blekingegadebanden. Det er et helt igennem fantastisk dokument, som jeg vil anbefale til alle, der interesserer sig for politik og samfundsforhold.
Bogen er dokumentarisk og fortæller den samlede historie om den bande, der i 1989 røvede postkontoret i Købmagergade og dræbte en politibetjent på flugten. Det er såmænd bare en kriminalhistorie.
Men Øvig Knudsen samler trådene tilbage til midten af 1960erne, hvor bandens medlemmer var helt unge og deltog i Vietnam-demonstrationer. De var tilsluttet Kommunistisk Arbejder Kreds, KAK, som var ledet af en maoistisk ideolog, Godtfred Appel.
På helt surrealistisk vis udviklede det sig til en sekt, og det er skræmmende at læse, hvordan unge meget velfungerende mennesker kastede sig ud i et vanvittigt politisk projekt. Efter et brud med maoismen fik de kontakt med en palæstinensisk terrorgruppe PFLP. Flere af dem kom i træningslejr og medvirkede måske - måske ikke - i terroraktioner.
I alt fald ligger det fast, at de gik ind for vold og drab som led i en politisk kamp. Gruppen gennemførte selv en lille mislykket terroraktion i Danmark. De forsøgte at brænde Bella-Centret af få dage før Verdensbankes topmøde.
Men hovedaktiviteten var professionelt udførte røverier, hvor en stor del af udbyttet blev sendt til PFLP. Banden stod i hvert fald for en håndfuld vellykkede kup med udbytter på hele eller halve millioner, og i alle tilfældene var politiet på bar bund.
Med til historien hører, at Politiets Efterretningstjeneste skyggede og fulgte bandemedlemmerne i lange perioder men undlod at give kriminalpolitiet et vink i forbindelse med de store røverier. Det skete først efter røveriet i Købmagergade, og det stoppede bandens aktiviteter.
Min sommerlæsning var bind 1. Der kommer ét til, og det kan kun gå for langsomt med at få sendt afslutningen på denne fantastiske historie på gaden.
Og så håber jeg, at Danmarks Radio eller en dygtig filminstruktør er på pletten. Der kan laves en fantastisk tv-serie eller film om dette stykke Danmarkshistorie.

Ingen kommentarer: