lørdag den 28. juli 2007

Barcelona biker


I sidste uge var vi i Barcelona, og her så vi et af Europas bedste bycykel-projekter i funktion.
Bystyret har oprettet en egen organisation, der stiller cykler til rådighed for lokalbefolkningen.
Det koster 50 kr. om året at være med, og for de penge har du fri og gratis adgang til en vedligeholdt og velfungerende cykel.
Brugerne har et kort og en kode, og cyklerne står på særlige stationer. Dem er der indtil videre 150 af i Barcelona.
Du går ned til en station, sætter dit kort i og trykker en kode - og så er cyklen låst op. Så kører du, og parkerer cyklen på en anden station. Det er såre enkelt. Hvis du cykler mere end en halv time ad gangen, skal du betale 2,50 kr. i timen. Du kører naturligvis ikke på den samme cykel hver dag. De røde jernheste er nemme at indstille, så man hurtigt kan tilpasse højden. Punkterer, sætter du cyklen i stativ og tager en anden. Der er et korps af servicefolk, der vedligeholder de mange bycykler.
Systemet er fleksibelt for brugerne, og så er der en vis kontrol med det. For at få kort og kode, skal du opgive dine data, og når du tager en cykel registrerer systemet, at det er dig, der bruger den. Dermed kan du også gøres ansvarlig, hvis cyklen bliver væk eller ødelagt.
Barcelona er ikke overplastret med cykelstier. På nogle af de brede boulevarder er der gang- og cykelstier, og her bliver klokken flittigt brugt. I den øvrige del af byen kører de tohjulede på de brede fortove, og det fungerer egentlig også meget godt. Det forhindrer, at cyklisterne kører uforsvarligt stærkt.
Som gæst i byen har jeg kun det ønske, at Barcelona også åbner cykelordningen for turister. Når nu hele systemet er etableret, må det være muligt at tilbyde turister et ugekort eller et månedskort.

Ingen kommentarer: