torsdag den 9. marts 2017

Kan du tælle til 90?

Regeringen kan ikke vedtage love.
Uanset, hvor længe en regering har forhandlet med sig selv, hvor enig den fremstår og hvor mange sider, den har skrevet i sit regeringsgrundlag, skal den samle flertal i Folketinget for at få noget gennemført.
Det er banalt. Det er vores demokrati i en nøddeskal.

Fine videoer
Men det virker som om, den nuværende og den forrige regering ikke helt har forstået det. Siden sidste valg er der vedtaget to finanslove plus en række mindre love, som hele Folketinget har stemt for.
Men der er ikke gennemført reformer, selv om statsministeren har talt varmt og inderligt om behovet og har fået lavet fine videoer, der anskueliggør hans synspunkter.
Den smalle Venstreregering kunne ikke få gennemført sin politik, fordi der ikke var flertal for den i Folketinget.
Så dannede Løkke en ny regering. Den kan heller ikke få gennemført sin politik, fordi der ikke er flertal for den i Folketinget.

Skaf et flertal
Jamen, så må man forhandle. Så må man give sig lidt og nogle gange meget for at skaffe et flertal. Det, man så gennemfører, er ikke det, der står i regeringsgrundlaget. Det er det, man kan skaffe flertal for.
Sådan var det for Helle Thorning-Schmidt, for Anders Fogh, for Poul Nyrup, for Poul Schlüter, for Anker Jørgensen og for alle deres forgængere.
Og sådan bliver det for Mette Frederiksen, Kristian Jensen eller hvem der bliver den næste statsminister.

Det er et arbejde
Det er ikke løftebrud at forhandle sig frem til et flertal for noget, der ikke er helt efter partibogen. Det er demokrati på dansk.

Og det er et arbejde. Det er en indsats, der skal gøres. Hvis ikke regeringen kan eller vil det, må den vige pladsen for nogen, der er i stand til at regere Danmark.

Ingen kommentarer: