søndag den 12. marts 2017

Som vi dog smider ud

Et fint gammelt møbel på lageret i Lunderskov

Hver gang, jeg ser en genbrugsbutik eller et sted, hvor en kommune samler storskrald ind, bliver jeg forbløffet. Det er kolossalt, så meget værdifuldt, vi smider ud.
Forleden var jeg på Reuse i Lunderskov, en ny kommunal virksomhed, der skal tage imod storskrald, gøre tingene klar, reparere dem og give dem videre til frivillige organisationers genbrugsbutikker.

En fin seng
Der kom en lastbil med storskrald, og de gode folk bar en fin seng ud, plus nogle lamper og diverse pyntegenstande. De kom ud i en af de store haller, hvor møbler, nips, tøj, legetøj og redskaber hober sig op.
En del er selvfølgelig håbløst umoderne, men meget kan bruges igen blot ved at blive gjort rent og arrangeret lidt fikst.
Det her er bare ét sted i Kolding Kommune. Der er måske 25 genbrugsbutikker, og så er der loppemarkeder hver weekend.
Og det værste er: Lige så meget, som bliver solgt i butikker og på loppemarkeder - lige så meget bliver kørt til forbrænding, fordi det ikke er muligt at sælge.

Røde Kors' centrallager
Røde Kors har sat det i system i sine genbrugsbutikker. Der er et centralt lager, som sender nye varer ud til butikkerne. Kan det ikke sælges, kommer det tilbage til lageret og ud til en anden butik. Når det er kommet tilbage til lageret nogle gange, bliver det brugt på anden vis. Eksempelvis bliver tøj lavet til klude. Striktøj bliver til garn, som Røde Kors' nørklegrupper tager sig af.

Computere og køleskabe
Et særligt område er elektronik. Vi smider telefoner, højttalere, radioer, tv, computere og spil-maskiner ud for millioner af kroner. Meget af det fungerer ganske udmærket, men der er kommet nyere modeller med bedre lyd og bedre integration med vores smartphones. Så det må ud.
Og så er der hårde hvidevarer. Alene på Reuse har de flere skibscontainere fulde af frysere og køleskabe. Jeg tipper, at langt de fleste af dem virker. Men de er ikke den nyeste energiklasse, og de larmer måske lidt, eller der løber lidt vand ned ad bagbeklædningen. Ut med dem.

Stor miljøgevinst
Når jeg går rundt sådan et sted, får jeg en klar følelse af, at der er noget galt i vores forbrugssamfund. Vi er rige, og det er dejligt. Forbrug skaber produktion, det skaber arbejdspladser og omsætning, som giver os flere penge at købe for. Fint nok.
Men skal vi have nyt hele tiden?
Jeg ved i hvert fald, at der er rige muligheder for at købe fine produkter brugt til næsten ingen penge. Og der er en stor miljøgevinst ved at gøre det. Nye varer skal ikke produceres og transporteres, og de brugte ting skal ikke skilles ad og brændes af til ingen nytte.
En af idéerne bag Reuse i Lunderskov er også at hjælpe flygtninge, hjemløse eller løsladte afsonere med at etablere sig i et hjem uden at sætte sig i gæld. Det håber jeg, vil lykkes. Så giver det også lidt mere mening at aflevere den brugte seng til storskrald.

Ingen kommentarer: