fredag den 11. marts 2016

Dumt, Bøv

Forrige uges underholdning fra Marienborg og omegn er efterhånden glemt. Og det samme er den tillægspakke til landbrugsforliget, som de stridende partier en overgang markedsførte som vigtig.
Tilbage står en elendig og kortsigtet aftale om, at landbruget må gøde mere. Det betyder mere forurening af vandløbene og kan også true vores rene danske drikkevand. Dumt, Bøv.
Men det er ikke bare dumt. Regeringen har samtidig misset alletiders chance for at løse en tilsyneladende umulig opgave: At skabe bedre forhold for landbruget, uden at det går ud over miljø og naturhensyn.

Columbusæg
På forbløffende vis blev en særlig kommission for nogle år siden enige om en model, der kan sikre begge hensyn. Columbusægget var at tillade mere gødning i de områder, hvor miljøet kan tåle det - og at tage sårbare områder ud af landbrugsdriften. Det princip gælder delvist - men også kun delvist - i den landbrugspakke, som nu er vedtaget. Der bliver ikke pillet sårbare områder ud, men landmændene får med øjeblikkelig virkning lov til at gøde mere.
Alle dem, der normalt strides om naturbeskyttelse, stod sammen om kommissionens løsning. Den bliver ikke gennemført nu, og parterne er på vej tilbage til de gamle skyttegrave.

Famøs opdatering
Den næste katastrofe var en famøs Facebook-opdatering fra den nye landbrugsminister Esben Lunde Larsen (V). Her gav han igen til Ida Auken (R), som havde kritiseret ham for ikke at bekymre sig om miljøet. Det må han gerne, og han må også gerne være lidt grov. Det skal der være plads til.
Men han skrev, at Ida Auken ikke længere er relevant for miljødebatten. Det er meget dumt, Bøv. Meget, meget dumt.

Naturen er ikke på valg
Miljøpolitik må ikke blive en intern sag i blå blok. På det område er der i høj grad brug for langsigtede løsninger. Naturen og miljøet arbejder ikke med fire års perioder som Folketinget. Så vi vælgere må forlange, at den smalle Venstre-regering fortsætter en 40 år lang tradition med brede forlig om de store miljøspørgsmål. Og her bliver den radikale miljøordfører med en detaljeret viden og et enormt netværk en nøgleperson.

100.000 energiske job
Brede forlig holder i åretvis og skaber varige forbedringer for miljøet. Uden at koste arbejdspladser. Faktisk er der nu omkring 100.000 job i Danmark inden for det, der bredt hedder vedvarende energi.
Så lad os håbe, at landbrugspakken bliver en enlig svale, så vi kan få endnu mere gang i det, alle var enige om for 5 år siden: Grøn vækst.

Ingen kommentarer: