tirsdag den 29. januar 2013

Nulskrald - en ny retning

Aaadr.

Prøv at se på det billede. Det er ulækkert med alt det affald, ikke? Og det lugter, kan jeg love dig for.
Billedet har jeg taget på forbrændingsanlægget hos AVV i Hjørring, og når man kigger på det med lidt faglige briller, er det skræmmende.
Der er uhyggeligt meget pap, papir, træ, metal, plast og andet, som kunne genbruges i stedet for at blive brændt af.

Vi brænder tonsvis af
Når man lugter til det, kan man mærke i næseborene, at der også er en masse grønt køkkenaffald, som heller ikke behøvede at blive transporteret ud på Mandøvej.
Hver dag brænder vi i det miljøvenlige Danmark tusindvis af ton affald af, som kunne være genbrugt. Det havde været en bedre forretning for samfundet, og det havde været langt bedre for miljøet.
Billedet her er for mig dokumentation for, at der er brug for det projekt, som Tankegang netop har startet sammen med AVV, Hjørring Kommune, Brønderslev Kommune og Aalborg Universitet.
Nulskrald er den meget ambitiøse titel, som jeg har fundet på. Nulskrald er visionen - den realistiske drøm, som vi arbejder hen på at opfylde. Ikke i morgen, men om 5, 10 eller 15 år.

Bare mindre skrald
I morgen vil vi bare have mindre skrald fra dem, der deltager i Nulskrald.dk. Alle i Hjørring og Brønderslev kan melde sig som testfamilier og prøve kræfter med at lave mindre skrald. Det kan man gøre ved at købe mere bevidst ind, smide mindre ud, spise op og sortere sit affald bedre.
Uden at være spor fanatisk kan rigtig mange almindelige husstande halvere den mængde affald, de propper i skraldespanden. Skulle der så gå sport i det og familien virkelig ønsker at arbejde hen imod Nulskrald - så rykker vi ud og laver en god historie.

Familiens vaner
Men Nulskrald er først og fremmest et forsøg på at sætte en ny retning. Og så er det et projekt, der handler om familiens vaner derhjemme. Vi opsamler erfaringer fra testfamilierne og håber at kunne bruge dem som gode råd til andre.
Vi tror ikke på, at løftede pegefingre og trusler om jordens undergang får nogen til at bruge alle deres madvarer og sortere æggebakkerne fra. I stedet tror vi på, at almindelige familiers erfaringer og råd kan inspirere andre.

Et nyt billede?
Jeg er ret sikker på, at langt de fleste Nulskraldsfamilier opnår meget flotte resultater uden at bruge ret lang tid på det. Så kan jeg måske tage et nyt billede, som ser helt anderledes ud. Til den tid er der måske kommet lugtesensor på kameraet, så du også kan dufte forskellen.
I mellemtiden kan du se denne video med en ret fanatisk amerikansk familie, som kun laver en håndfyld affald om måneden - og som har fået et meget bedre liv: http://www.youtube.com/watch?v=ZQiqHgE0h3U&ytsession=waSSGsLMOmpKt_8bjJ1obcsSVK7CWVdtKQFgL4vbmg6ssiZ3shEisZR_tvbV_kj-XwOSVVQiYQvYsaZeCJj4NjC0pKvJ7QQrwMRuCs9d8F70oPJldWwFwxJnZIB9NgOBVzOhXEdLRZmWl4a58ZPrA99XqTpj_39qKGu7YVk8tZSUbNXGdXHbxWGe8GzfiZ4rSOHNJ6lJuohuz6j1SXdNEn7yA0ObuLI56SmWElLwwdw

Ingen kommentarer: