søndag den 27. januar 2013

Fik du den - gode idé?

 Idémagere fra Teknik og Miljø i Køge siger dyrelyde - helt frivilligt.

Idéer er i høj kurs. Det er slet ikke nogen nyhed. Opfindere og idémagere har altid været populære i Danmark, og vi elsker historien om Legoklodsen, Danfoss-termostaten og Grundfos-pumpen. Skabt af foretagsomme, idérige mennesker.
Hvad med kommuner? Går de også ind for nye idéer? Ja, det gør de langt mere, end du tror. De er befolket af dygtige ledere, som har lært svære ord, så mange af dem kalder det for innovation. Det må de gerne for min skyld - bare det resulterer i nogle gode idéer.

Jeg vader rundt i idéer
Lige for tiden vader jeg rundt i gode kommunale idéer i mit arbejde. I torsdags holdt jeg en idé-workshop for ansatte fra Teknik og Miljø i Køge Kommune. De havde en forvaltningsdag, hvor de om eftermiddagen kunne vælge sig ind på tre værksteder. Min med idéer var den mest populære, og vi havde et par sjove og meget produktive timer. Fem grupper kom op med fem udmærkede idéer, som de nu arbejder videre med.

Gratis Onsdag i Tankegang
På onsdag holder vi kursus om den gode idé i Tankegang. Det er et af vores gratiskurser, som er blevet meget populære. Vi har plads til 20 på hvert kursus, og netop dette med den gode idé har været fuldtegnet gennem længere tid. Det tiltrækker folk fra Viborg og nordpå, og det har allerede givet os nye kontakter.

Vilde idéer - og tamme
En oplagt forklaring er, at det er sjovt at få idéer. Vi fører folk igennem nogle kreative og lidt skøre processer for at nå derud, hvor den gode idé ligger. Vi siger gerne, at det er nemt at gøre en vild idé tam, men umuligt at gøre en tam idé vild. Så du må gerne starte med noget helt sindssygt urealistisk.
Men idemageri er ikke bare skæg og ballade. Og det er ikke forbeholdt kreative folk, der har gået på en designskole i Berlin. Det er hårdt arbejde, hvor ledelsen spiller en vigtig rolle. Den første forudsætning for at få en idé er, at man forsøger. At man sætter sig for at få en idé. Det kræver tid, og det kræver en kultur i virksomheden, hvor ledelsen efterlyser og anerkender gode idéer.

Nysgerrige vestjyder
Sådan én findes i Ringkøbing - Skjern Kommune, der forleden holdt Innovationsmesse for alle medarbejdere, som havde tid og mulighed for at komme til Skjern Kulturcenter. Idékulturen er ikke kommet af sig selv. Den er en del af kommunens værdigrundlag, hvor én af de tre overskrifter hedder: Vi er nysgerrige.
Kommunen har arbejdet målrettet med innovation. 15 medarbejdere er uddannet til innovationskonsulenter og rigtig mange ledere har taget diplomuddannelse i innovation. Tankegang har lavet en idéhjemmeside til Ringkøbibg - Skjern, itoppen.dk, hvor man kan udvikle en idé, få hjælp til processen og se andres idéer. Kommunen har også indført en pris for årets bedste idé, og hele arbejdet er beskrevet i en innovationsavis, som udkom for et par måneder siden.

Nattevagt løb med idéprisen
Og selv om de bruger det fine ord, er det ikke akademikere og topledere, der løber med anerkendelsen. Årets bedste idé 2012 kom fra Asta Augustdottir, der er nattevagt på et plejecenter i Tarm. En af hendes opgaver var at vaske kørestole, og det var meget besværligt at kravle rundt for at finde al snavset. Så hun har opfundet en lift, så hun og kollegerne kan stå op, mens de vasker kørestole, og så arbejdet tager kortere tid.

Har vi tid til det?
Kommunerne er presset på økonomien. Hvorfor bruger de så tid på at få medarbejdere og ledere til at få gode idéer? Fordi de er presset på økonomien, lyder mit enkle svar.
Den gode idé kan spare penge eller give nye indtægter. Arbejdet med den gode idé gør det sjovere og mere meningsfuldt at være ansat og leder. Det gælder i kommuner og i alle andre virksomheder.

Ingen kommentarer: