onsdag den 16. januar 2013

Lemminge-effekten i politik

Når alle journalister ukritisk løber efter den samme vinkel på den samme historie, kaldes det for lemminge-effekten.
Den eksisterer i andre brancher. Også i politik.
Lige nu på Christiansborg er skattelettelser det store trylleord. Det kan ifølge næsten alle partier få Danmark ud af krisen.

Lavere forbrug
Logikken er, at lavere selskabsskat, færre afgifter og mindre indkomstskat øger virksomhedernes konkurrenceevne. De mest ukritiske fortalere mener ligefrem, at høje skatter får danske virksomheder til at flytte ud af landet.
Det er noget vrøvl.
Overordnet set skyldes krisen i Danmark ikke høje skatter. Den skyldes lavere forbrug i Danmark og i de lande, vi handler med.

Produktiviteten stiger
Det er helt rigtigt, at den danske konkurrenceevne blev forværret i 00erne, hvor vi alle sammen brugte flere penge, end vi tjente og fik flere og flere goder og markant højere løn. Den sandwich svækkede konkurrenceevnen - men det går hastigt den rigtige vej.
Danske virksomheders produktivitet stiger markant i disse år. Det skyldes krisen - vi er nødt til at være mere effektive. Vi er nødt til at klare de samme opgaver med færre hænder, og vi får ingen lønforhøjelse.
At kaste skattelettelser ud til folk er altid populært, men derfor behøver det ikke at være rigtigt. Amerikanske præsidenter på stribe har gjort det i årevis, og nu står den amerikanske stat på randen af en fallit. Gælden er så høj, at den aldrig bliver afviklet, og det kan få katastrofale følger for verdens økonomi.

Verdens fattigste?
Hvis det virkelig hang sådan sammen, at lavere skatter gav flere job og mere vækst, så burde Danmark være Verdens fattigste land med flest arbejdsløse. Vi har jo de højeste skatter og afgifter.
Krisen er global, og den rammer alle lande i Europa. Uanset, om de har høje eller lave skatter.
Skatter og afgifter er med til at betale for det, der gør Danmark til et rigt land: Høj social sikkerhed, god uddannelse, børnepasning, ældrepleje, miljø og 1000 andre ting, som vi til sammen kalder for velfærd.

Godt sted for virksomheder
Danmark er et trygt, velordnet samfund næsten uden korruption. Og det er et godt sted at starte og drive en virksomhed, viser alle internationale sammenligninger.
Så vær søde at lade være med at bilde hinanden og vælgerne ind, at alle problemer bliver løst, bare skatterne bliver sat ned.

Ingen kommentarer: