tirsdag den 26. juni 2012

Et tankeeksperiment om politik og presse

Velkommen til et lille tankeeksperiment om politik, spin og presse.
Forestil dig, at Lars Løkkes regering for et par år siden ønskede at samle et bredt flertal om en skattereform og derfor lagde et forslag frem med flere socialdemokratiske mærkesager.
Helle Thorning sender sine folk til sonderinger, og der er stillingskrig, hvor ingen af parterne vil give sig. Begge insisterer på at forhandle om deres eget oplæg.
Venstre giver endnu en godbid til Socialdemokraterne, og så siger Helle Thorning endeligt fra.
- Vores forslag er blevet fejet af brættet. Nu tager jeg til Rio, og vi vil ikke forhandle, før jeg kommer tilbage, lyder det fra S-formanden.

Banalytikerne rykker ud
Hvordan ville det blive udlagt i pressen? Jeg er helt sikker på, at Thomas Larsen, Henrik Qvortrup og Hans Engell meget hurtigt vil være ude med kritiske kommentar. Engell og Qvortrup kunne godt bruge udtryk som "politisk amatør" om Helle Thorning, mens Thomas Larsen nok ville slå på "manglende politisk tæft" og "dårlig politisk ledelse".
Et par dage efter afslører BT, at Helle Thorning ikke er taget til Rio, men til USA for at besøge noget familie. Den får fuldt træk i pressen.

Søren Pind på banen
Søren Pind kalder hende "løgnhals" og kommer i TV2 Nyhederne kl. 19 og fortæller om Helle Thorning-Schmidts "komplette mangel på moral".
Claes Kastholm gnægger ondskabsfuldt i sin klumme i Berlingeren, og det trækker et lille interview i DR2s Deadline. Og Ralf Pittelkows lillebitte avis flyder over af galde.
Men der er mere.
For dagen efter sker der ifølge mit tankeeksperiment det, at Helle Thorning indbyder Lars Løkke til forhandlinger i Rio - mens han som fungerende EU-formand forhandler om en meget vanskelig klimaaftale. S vil ikke mødes på Christiansborg - kun i et sidelokale i Rio og der må kun forhandles om Socialdemokraternes udspil, udtaler Thorning-Schmidt.

Borgmestre og kredsformænd
Det starter anden bølge i pressen. Aviserne opsøger kritiske S-borgmestre, udspørger socialdemokratiske kredsformænd om deres bedømmelse af Helle Thornings evner som formand. BT citerer "centralt placerede kilder" hos Socialdemokraterne for kritik af Helles panikagtige lederstil.
I samtlige medier handler historien nu kun om Helle Thornings talentløse ledelse, og netafstemninger viser, at kun 10 pct. af danskerne har tillid til Helle Thorning. Thomas Larsen er igennem i TV-Avisen og forklarer, at det er meget alvorligt for partiformanden, som kan blive tvunget til at gå af.
Så sender Helle sine folk til forhandlinger og fire timer senere har de den aftale, de kunne have fået fem dage tidligere.

Hvorfor?
Tror du, det er et urealistisk billede?
Kan du forklare, hvorfor Lars Løkke slipper så nådigt i pressen, når han helt åbenlyst dummer sig, mens Helles tærskel er langt lavere?
Er pressen politisk? Er den chauvinistisk? Er det en form for Jantelov?

Ingen kommentarer: