torsdag den 1. oktober 2009

Forsvarets Underholdningsafdeling

Ikke siden de glade dage i december, hvor Stein Bagger sagen rullede, har det været så underholdende at følge med i nyhedsstrømmen.
Time for time kommer der nye skægge detaljer frem i Forsvarets comedy-serie om den forsvarsvenlige jægerbog. I weekenden satte forsvarsminister Søren Gade (V) al sin troværdighed ind på at garantere, at den famøse oversættelse af bogen ikke stammede fra forsvaret selv.
Her torsdag kom fakta frem - at det var chefen for informatikafdelingen i Forsvarskommandoen, som stod bag. Og så var minister og generaler i lange baner lynhurtige til at fyre manden, lægge afstand til ham og forklare, at de var blevet svigtet.
Lavinen ruller, og den roder mere snavs op. Det gør de, laviner.
Forsvarets ledelse har fra starten behandlet sagen helt skørt.
Sagen? Bob bob - der var jo slet ingen sag. En jægersoldat skrev en helt igennem ukritisk bog om sit soldaterliv i Irak og Afghanistan. Ifølge anmeldelser af bogen er den rosenrød i sin omtale af det danske forsvar.
Men de høje herrer har åbenbart ledt efter en sag, der kunne give opmærksomhed, og så blev de enige med hinanden om, at bogen afslørede militære hemmeligheder. Det ville ingen have opdaget, hvis ikke forsvaret selv havde gjort opmærksom på det. Her to uger efter offentliggørelsen i Politiken har vi da heller ikke fået at vide, hvad hemmelighederne bestod i.
At en af forsvarets chefer så kører manuskriptet igennem Googles oversætter og sender en arabisk udgave ud af huset, så fjenden kan læse den. Ja, det er fed humor.
Der er stadig ingen skade sket for Danmark og for soldaterne i Afghanistan. For der står stadig ikke noget farligt i den bog. Husk lige det.
Skaden er, at den formastelige har mistet sit job, forsvaret har ramponeret sit image, og Søren Gade er rykket nedad på den politiske rangstige.
Det mere principielle er manglende dømmekraft hos de øverst ansvarlige for en række farlige og kostbare militære aktioner. De færreste danskere ønsker, at deres søn eller datter skal med forsvaret på mission i Afghanistan. Sådan en farce, hvor forsvarets øverste ledelse helt frivilligt gør sig selv til grin i medierne, øger ikke forældrenes tryghed ved hele situationen. Hvis Tim Sloth Jørgensen er den ypperste blandt de mange tusinde ledere i forsvaret - hvor dygtig er delingsføreren i Afghanistan så?

1 kommentar:

Nikolaj Kildeby sagde ...

Jeg er enig med dig i det meste, bla. at forfatteren ikke har skrevet bogen med onde hensigter og at forsvaret selv har været skyld i en masse uheldig opmærksomhed. Men du skriver at vi skal huske at bogen er ufarlig og det passer vist ikke helt, hvis Politiken ikke havde udgivet bogen var der jo kommet et fogedforbud. Og selvfølgelig kan forsvaret ikke gå ud og pege på de "farlige" punkter for alle os alm. mennesker. Så ville de jo skyde sig selv i foden.

At én mand i forsvaret så vælger at oversætte bogen til arabisk og skyde skylden på terrorister er jo helt godnat, men det kan de andre vist ikke stå til regning for.