onsdag den 14. oktober 2009

Held, held, dygtighed

I aften slutter en helt fantastisk VM-kvalifikationsturnering for det danske fodboldlandshold. Helt sensationelt har Danmark sikret sig førstepladsen allerede inden sidste kamp. Indtil Ungarn møder op i Parken her til aften har det danske landshold ikke tabt én kamp.
Det er imponerende.
Har de været heldige undervejs, de danske drenge? Ja, de har. Svineheldige endda. Især kampen på udebane mod Portugal står tilbage som usædvanligt heldig for Danmark. Portugal havde stort set al spillet, men kampen sluttede højst ufortjent 3-2 til Danmark.
Selvfølgelig kan man være heldig i én eller to fodboldkampe i løbet af en lang VM-turnering. Men at det hele er held - det er aldeles udelukket.
Den klassiske historie om held og dygtighed i sport har historiens bedste golfspiller Jack Nicklaus i hovedrollen. Han sikrede en af sine 73 store turneringssejre med et rigtigt heldslag. Nicklaus var bagud med ét slag, men i indspillet på det allersidste hul trillede kuglen direkte i hul.
Efter turneringen kom en dame hen til verdensstjernen og sagde: "Det var flot, Nicklaus. Men De må også indrømme, at De var heldig".
Det gjorde den venlige golfspiller på stedet, og så kom den berømte tilføjelse:
"Ved De hvad jeg har erfaret? Jo mere jeg øver mig, jo mere heldig er jeg".
Det danske fodboldlandshold øver sig på at gøre de ting, der skal til for at vinde eller spille uafgjort i svære kampe. Spillerne udviser høj disciplin, og så sørger de for at vinde (næsten) alle kampe mod de ringeste hold.
Centralt står selvfølgelig landstræner Morten Olsen, hvis stil og fremtoning, jeg aldrig rigtig har brudt mig om. Men resultaterne - de taler altså for sig selv.
Realiteten er jo, at det danske landshold stort set består af europæiske 2. divisionsspillere. Mand for mand er svenskerne, portugiserne og ungarerne bedre end danskerne, men vores hold fungerer bedre og har altså klaret sig markant bedre i kvalifikationsturneringen.
Inden Sepp Piontek kom til, havde Danmark i lange perioder en meget stærk trup med internationale topspillere, som ikke kunne skabe resultater. Så kom et par gyldne perioder med flere topspillere og målrettede trænere, der indførte en helt ny mentalitet på det danske landshold.
Den er nu videreudviklet af Morten Olsen, og situationen er helt omvendt. I dag har vi ingen topspillere men et hold i den europæiske elite.
Det bliver sjovt at se kampen i aften - og ekstra skønt, at vi ikke behøver at være nervøse.

Ingen kommentarer: