fredag den 28. november 2008

Minister uden spindoktor

Da Birthe Rønn Hornbech (V) for et år siden blev kirke- og integrationsminister takkede hun fnysende nej til at få ansat en spindoktor.
I disse dage bliver hun igen kritiseret for sin manglende kommunikation med pressen. Den tackler hun på en meget komisk måde, som er svær at gøre sjovere i en revy. Og der har allerede været røster fremme om, at den udskældte minister måske alligevel skulle have ansat en personlig rådgiver.
Det er efter min mening en forkert løsning på problemet. Birthe Rønn Hornbech skal ikke have en spindoktor, alene af den grund, at hun ikke ønsker én. Ingen vil kunne fungere i jobbet, hvis ministeren er modstander af ansættelsen. Derfor er det udelukket.
Men det betyder ikke, at hun er afskåret fra at få råd og vejledning. Tværtimod. En stab af loyale embedsmænd står klar til at hjælpe. Og selv journalister er meget, meget dygtige, så kan en departementschef og en kontorchef altså andet end Karnovs lovbøger. De kender Christiansborg og medieverdenen så godt, at de er meget velkvalificerede til at rådgive om ministerens kommunikation med pressen.
Jeg er helt sikker på, at embedsmændene også har fortalt ministeren at hun aldrig skal klappe i, når hun får stillet et spørgsmål. Hun skal svare - om ikke andet, at hun ikke har nogen kommentarer. Den pinlige scene, hvor hun flygtede ind i elevatoren og den forleden, hvor hun kiggede tavst på alle mikrofonerne er en pind til en politisk ligkiste. Det er en del af jobbet at svare pressen.
Jeg aner ikke, hvorfor Birthe Rønn Hornbech vælger strudsemetoden, når hun er presset. Det kan være, hun selv skriver om det i sine erindringer om nogle år, når hun er kommet på afstand af sin begivenhedsrige tid som minister.
Til gengæld kan jeg heller ikke forklare, hvorfor journalisterne i den grad jagter den tavse minister. Jeg vil nødig være i den hale af reportere, der løb efter hende ned af trappen og hen til elevatoren, velvidende at der ikke kom nogen kommentar ud af det. Det må da være pinligt at fremstå som en lemming, der ikke kan finde sin egen historie, men bare løber sammen med de andre for at forfølge og ydmyge en politiker i problemer.
De flok-journalister kunne godt trænge til en spindoktor, som kunne hjælpe dem med at få en god historie frem.

Ingen kommentarer: