onsdag den 15. oktober 2008

Nedtælling til Obama

Alt tyder på, at USA snart får sin første sorte præsident. Meningsmålingerne bliver og bedre for Obama. Hele verden og det halve USA venter spændt på den hårdt tiltrængte fornyelse efter George Bushs pinlige regime.
Selv om USA er i dyb økonomisk krise, bliver det en helt ny verden, når Obama træder til som præsident. Dialog og et reelt ønske om at nå fælles løsninger synes at være Obamas arbejdsmetode. Klimaproblemer, finanskrise, terrorbekæmpelse, sultkatastrofer og flygtningestrømme er nogle af de enorme udfordringer, hele verdenssamfundet skal løse sammen. USA er stadig den eneste supermagt, og som sådan har landets præsident afgørende indflydelse på de fælles internationale løsninger. Bush har demonstreret, hvordan det ikke skal gøres - nemlig ved, at USA går enegang og bagefter skælder ud på dem, der ikke blindt følger efter. Invasionen i Irak og USAs nej til klimaaftalen fra Kyoto er absurd kostbare skrækeksempler på Bushs dumstædighed. De har splittet verden og skabt modsætninger, som det kan tage årtier at genoprette. Men arbejdet skal gøres - forhåbentlig af Obama og hans efterfølgere.
Det sjove ved politik er at lade meninger brydes, og mange politikere drives af de modsætninger, som deres verden er fyldt af. Dem har Bush og hans stab dyrket, og det er her Obama skal opfylde sit løfte om fornyelse. USA har brug for en leder, der går i dialog, så alle gode kræfter i det enorme land arbejder sammen om at få økonomien på fode. Verden har brug for en amerikansk præsident, som lytter, bidrager og deltager konstruktivt til at løse konflikter. Vi har brug for en leder af Verdens eneste supermagt, som ikke kun går efter at få ret, men som brænder for at være med til at finde løsninger, som flest mulig kan hjælpe med at bære igennem.
McCain er helt garanteret bedre end Bush, men vi kan ikke nøjes med en lille forbedring. Til gengæld skal der heller ikke gå mange dage med at juble over Obamas valg. For han skal virkelig trække i arbejdstøjet og bevise, at han kan leve op til sine løfter om forandring. Fine ord og gode hensigter er ikke nok. Der skal handling bag, og vi er en hel verden, der tager imod med åbne arme og høje forventninger.

Ingen kommentarer: