søndag den 10. februar 2008

Politisk misbrug af OL

Politikere og medier har for længst slået fast, at Kina vil udnytte sommerens OL til politisk propaganda for det politiske system i den enorme stat. Det er sådan en påstand, man bare kan slynge ud, fordi ingen kan modbevise den.
I medierne bliver påstanden ofte ledsaget af billeder fra OL i Berlin 1936, hvor Hitler og nazisterne var meget synlige. Det er ren manipulation. Vil I have os til at tro, at kineserne vil lave OL om til en militærparade, og at de indforskriver tusinder af mennesker til at gå og dele løbesedler ud med tiljubling af Mao og hans efterkommere?
Nej vel. Kina vil lige som alle andre arrangører af OL og af VM i fodbold vise sig selv frem som et moderne og effektivt land, der kan klare den store og dyre værtsopgave. Måske håber nogen i politbureauet, centralkomiteen eller en af de andre politiske ældreklubber på, at et vellykket OL vil forbedre Kinas image og give endnu mere handel - men det er vel ikke odiøst. Tyskere, koreanere, englændere og grækere håber vel det samme, når de skal holde OL.
Den politiske vinkel kommer ikke fra Kina. Den kommer fra kritiske vestlige lande, og det er rigtig dejligt, at medierne bruger OL som anledning til at fortælle, at Kina fortsat er et diktatur. Mange tusinde kommer i fængsel alene på grund af deres politiske holdninger, og Kina er det land i verden, der slår flest af sine egne borgere ihjel. Det er en nyttig indsats, at medierne fastholder fokus på det brutale politiske styre, og det er naturligvis også dejligt, at danske politikere vil tage bladet fra munden og kritisere diktaturet og den manglende ytringsfrihed i verdens største land.
Mere af det.
Men som så ofte før er der nogen stykker, der snubler i forsøget på at balancere mellem sport og politik. Flere danske politikere har kritiseret Kronprins Frederik for at tage med til OL, og så er vi ude i politisk misbrug af OL.
De olympiske lege er en sportsbegivenhed. Verdens største. For enhver idrætsudøver er det toppen af toppen at komme med til OL og en medalje ved OL er langt mere værd end en tilsvarende VM-medalje. OL er en gigantisk fætter- og kusinefest for topidrætsfolk fra hele verden, og den bliver fulgt af alle på kloden, som har et tv-apparat. Det er den største globale begivenhed, vi har, og fællesnævneren er sport og kappestrid.
Når Frederik tager afsted, er det som repræsentant for sporten - og for Danmark. Det er en ekstra stor glæde for de danske OL-deltagere, at Frederik og Mary er med på tilskuerpladserne, og de fleste af os hjemme ved tv-skærmene er også tilfredse med det.
Kronprins Frederik er ikke med til at blåstemple diktatur og dødsstraf, fordi han bakker danske idrætsfolk op i deres livs sjoveste og vigtigste turnering. At beskylde ham for det, er politisk misbrug af sporten og af OL.
Jeg ved godt, at det kan være umuligt at trække grænsen mellem sport og politik, men det er ikke Kronprins Frederik, der har blandet tingene sammen. Politikerne skal ikke bestemme, om kronprinsen tager til OL. Det skal han selv. Politikerne må udtale sig om hvad som helst, men hvis de vælger at fortolke alle kronprinsens handlinger som politiske, så er det deres valg. Vi kan ikke have en kongefamilie, der sidder og gemmer sig på et gammelt slot af frygt for at blive beskyldt for at politisere. De kongelige skal være en del af vores samfund - ellers er de da helt ligegyldige.
Til gengæld er jeg helt enig med de politikere fra Folketingets kulturudvalg, der har takket nej til en invitation til OL. De repræsenterer ikke sporten - men det politiske system. Og rent politisk kan det være en udmærket symbolsk handling at blive væk fra OL, når det holdes i en diktaturstat, som blæser på fundamentale menneskerettigheder.

Ingen kommentarer: