lørdag den 20. oktober 2007

Gruppeeksamen - en del af den lille forskel

Politiske kommentatorer muntrer sig tit med at fortælle hinanden, at der ikke er nogen forskel på Socialdemokraterne og Venstre. Ja, jeg har endda set den teori, at Socialdemokraterne fører borgerlig politik, når de har magten, mens de borgerlige ministre står for en socialdemokratisk politik.
Det er noget gammelt vrøvl. I månederne op til valget kæmper de to partier om nogle midtervælgere, og i den kamp kan det være svært at kende forskel.
Men når valget er afgjort, og den nye regering er dannet, begynder forskellene at melde sig. På hundredevis af store og små områder.
Et meget kedeligt eksempel er afskaffelse af gruppeeksamen på alle niveauer. Det er et betonideologisk krav fra Dansk Folkeparti, som Pia Kjærsgaards støttepartier har sagt ja til. Rundt omkring på universiteter, gymnasier og højere læreanstalter ærgrer de sig over at sætte udviklingen tilbage.
Desværre preller alle gode argumenter af. Senest har Aalborg Universitet gennemført en lille undersøgelse, som viser at alle involverede er utilfredse med, at der kun må være individuelle eksamener. De mest kritiske er ikke de studerende - nej det er censorerne fra det private erhvervsliv. For dem er det ikke længere så attraktivt at stille op som censor. Nu er eksamen forvandlet til kontrol af viden, mens det tidligere var en spændende proces, som censoren også fik et fagligt udbytte af.
Ude i virksomhederne skal kandidaterne arbejde i grupper - teams. For virksomhederne er det helt afgørende, at de ansatte mestrer det, at de fungerer godt i et team. En elitenørd, der helst vil lave sine opgaver alene, er overhovedet ikke attraktiv i dag.
Aalborg Universitet har i årevis målrettet hele sin pædagogik mod at uddanne kandidater, der arbejder sammen i teams. For 25 år siden blev det betragtet som noget flip. I dag er det en helt igennem anerkendt form, og universitets kandidater vader lige ud og får job.
Alle disse argumenter har Dansk Folkeparti og regeringen hørt igen og igen. Protester fra erhvervslivet preller af. For regeringen og Dansk Folkeparti har nemlig noget, som for dem er det vigtigste: Flertal i Folketinget.
Når man har det, kan man bestemme, at klimatruslen ikke er alvorlig, at indvandrerbørn ikke skal undervises i deres eget sprog, at Kaospiloterne ikke skal anerkendes som uddannelse, at asylansøgeres børn ikke må komme ud i samfundet og at gruppeeksamen skal afskaffes.
Formålet er helt tydeligt ikke at lave de mest fornuftige løsninger for mennesker og samfund. Det er at bevare flertallet i Folketinget.

Ingen kommentarer: