mandag den 29. oktober 2018

Fiks din vaskemaskine for 1 EuroDen kloge mand på billedet arbejder på den socialøkonomiske virksomhed de Kringwinkel i Bruxelles, hvor han i 15 år har repareret vaskemaskiner, folk har kasseret.
Jeg mødte ham på en studietur med affaldsselskabet AVVs bestyrelse for en måneds tid siden og spurgte ham, hvordan han reparerer maskinerne.
Det er så enkelt, at det er til at tude over.

Tre små dimser
Hvis den defekte vaskemaskine er af mærket Whirlpool, er defekten med meget stor sandsynlighed tre små dimser, der skal skiftes på en printplade.
De ligger henne i en skuffe på de Kringwinkel, og de koster i alt 1 Euro. Det tager 10 minutter at lodde dem på, og så skal maskinen testes, før den er klar til salg. De Kringwinkel tager ca.100 Euro for en nyrepareret Whirlpool maskine med 1 års garanti.
Hvis maskinen er en Miele, er det en lidt anden sag. Så er det ikke tre men én dims, der skal skiftes. Den er til gengæld lidt dyrere - ca 10 Euro. Så er der en driftsklar Miele, som står i lidt højere kurs end Whirlpool.

Kunderne er der
Det er meget enkelt, hvis man ellers kan finde ud af det. Det kan de færreste af os, men det giver rigtig god mening at lave virksomheder, som reparerer hårde hvidevarer. Det pønser AVV på, og det var grunden til, at vi tog til Bruxelles.
Kunderne til de reparerede hårde hvidevarer kan være studerende, nyskilte, pensionister og andre, som ikke ligger lunt i det økonomiske opsving. Dem er der rigtig mange af i Belgien og i Danmark.

Ind på arbejdsmarkedet
En socialøkonomisk arbejdsplads giver plads til folk, der ellers ikke kan finde indpas på arbejdsmarkedet. De kan gøre gavn nogle timer om dagen eller om ugen og kan med tiden få et ordinært arbejde. Det er der meget fine erfaringer med i Danmark.
Så vi har en ydelse, der er brug for. Vi har folk til at levere, og vi har masser af kasserede hårde hvidevarer. Så det er bare at komme i gang.
Desværre har vi også nogle regler, der gør den oplagte idé noget mere kompliceret, men det har jeg ikke rigtig forstand på, så det må du læse om andetsteds.

Fiks det selv
I mellemtiden kan du hygge dig med en fin side for gør-det-selv-folk, der gerne vil reparere deres egne smarte produkter for næsten ingen penge: I fix it


Ingen kommentarer: