mandag den 6. oktober 2014

Hæng alle ekstremister


Kanal Frederikshavn brygger videre på den lille, store historie


Et hold studerende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har igen været i Frederikshavn i en uge. Denne gang kom der et par virkelig gode historier ud af besøget.
En af journalisterne lavede lidt primitiv research på muslimer ved at skrive "moské Frederikshavn" i Google. Så dukkede der en lille notits op om, at der var indvielse af en ny og større moské en af de kommende dage.

(( Du får først en forklaring på overskriften nede i bunden af teksten))

Journalisten fik fat i en talsmand for trossamfundet, og det blev til en tilsyneladende harmløs artikel om, at folkene bag moskeen ønskede dialog og fælles forståelse mellem trossamfundene.
Den blev publiceret på Kanal Frederikshavn, og det var faktisk en større nyhed end som så. For det har aldrig tidligere været fremme, at der i nogle år har været en moske i Frederikshavn.

Vrede og racisme
Så brød helvede løs. Kanal Frederikshavns Facebookside eksploderede af vrede indlæg. En stor del af dem var så racistiske, at kanalbestyren måtte gøre dem usynlige for os andre. Men jeg nåede blandt andet at læse én, der betegnede det fredsommelige lagerlokale i Vestbyen som en terroristrede.
Samme dag som et sikkert meget lille antal muslimer indviede den nye moské, oprettede en anonym person Facebook-gruppen "Nej til moskeer i Frederikshavn". På et døgn fik den 1500 Synes Godt Om, og tallet vokser time for time.

Interessant fænomen
Det er absurd, og jeg tror, det er helt nyttesløst at blande sig i diskussionen. Det vil kun bekræfte de kære likere i alle deres antagelser.

(( Nu nærmer vi os langsomt overskriften))

Men det er et meget interessant fænomen. Jeg vil tro, det samme ville kunne ske i det meste af provinsen - i flere lande i Europa.

Frygten er oprigtig
Der er jo ikke tale om en koordineret og planlagt indsats. Det er hundredevis af mennesker, som spontant rammes af vrede, fordi en lille gruppe muslimer har lejet et privat kirkelokale. Vreden og frygten er oprigtig. Der er rigtig mange søde og venlige mennesker, som af et godt hjerte mener, at muslimer udgør en reel trussel mod vores samfund.
Hvor kommer det dog fra? Ja, jeg har hørt om tvillingetårnene i New York og om IS i Irak og Syrien. Og om Muhammed-tegninger ogsåvidereidendur.

(( Så er vi der))
 
Men at alt det kan få folk til at gå helt agurk over, at nogle gamle mænd lægger bedetæpper ud i en grå industribygning - der er min kæde hoppet af.
En forklaring kan måske ligge i overskriften på dette indlæg. Vi elsker at hade ekstremister. Og nogen hader dem så meget, at de selv bliver ekstremister på den modsatte fløj.
Det er bestemt ikke den eneste forklaring. Men så fik jeg en anledning til at bringe den fine overskrift.

Ingen kommentarer: