tirsdag den 23. september 2014

Grønland er noget særligt særligt


Eftermiddagsstemning i Sisimiut.

For anden gang i år er jeg i Grønland, og derfor følger jeg ekstra godt med i medierne, når det store land omtales.

Den helt store dagsorden i Grønland er selvstændighed. Grønland gik fra hjemmestyre til selvstyre i 2009, og aftalte i den forbindelse, at Grønland kan blive en selvstændig stat når som helst.

De fleste danskere vil nok bare trække på skuldrene. Ja, selvfølgelig skal Grønland være en selvstændig stat. Danmark vil ikke være en kolonimagt. Og hvis Danmark kan slippe for at betale 3 mia. kr. om året i bloktilskud, er det bare goodbye.

Selvstændig med tilskud
Så enkelt er det ikke. Grønland kan ikke klare sig uden Danmark og har heller ingen udsigt til at kunne. Men derfor kan Grønland sagtens blive en selvstændig stat, og der kan endda også laves en aftale om tilskud fra Danmark.

Men det er bare ikke nu. Det tager lang tid at vikle sig ud af en statsmagt og etablere sine egne institutioner. Og det er dyrt. En grønlandsk ambassade i et hvilket som helst land vil koste lige så meget som en dansk. Og vi er 100 gange så mange danskere til at betale. Det er bare ét eksempel.
Og Grønland er dyr i drift af den simple grund, at der er enorme afstande og få mennesker.

Fra stormagt til blindtarm
På det seneste er det gået op for mig, at det ikke kun er grønlandske interesser, der står på spil, når vi snakker selvstændighed. Det er i høj grad også danske.

I dag er Danmark en stormagt i Nordatlanten. Det betyder noget i forhold til USA, Rusland, Canada og Storbritannien. Uden Grønland er Danmark en tysk blindtarm. Så kan man altid diskutere, om vi bliver lykkeligere af at have international indflydelse, men vi har det i hvert fald i kraft af Grønlands enorme størrelse.

Arbejdspladser og oplevelser
Og så er det vel heller ikke ligegyldigt, at Grønland er en vigtig dansk arbejdsplads. Samt, at mange danskere har et ganske særligt forhold til Grønland. En ægte kærlighed til det kæmpemæssige land, den storslåede natur og de gode grønlændere. En ægte interesse for landets ve og vel – og bestemt ikke noget ønske om, at danskere og Danmark skal bestemme over Grønland.

Grønland er noget særligt. Og for Danmark er Grønland noget særligt særligt. Men det er og bliver grønlændernes land, uanset styreform.

Ingen kommentarer: